Tarcie - pomocy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
weronika1619
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 07 gru 2015, 19:21

Tarcie - pomocy

Post autor: weronika1619 »

Bloczek o masie m zsuwa się po powierzchni równi pochyłej o kącie nachylenia \alpha z przyspieszeniem
równym a. Podaj wartość współczynnika tarcia kinetycznego między bloczkiem a powierzchnią równi. Proszę o wyjaśnienie.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6272
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Wyjaśnienie czego ?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
weronika1619
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 07 gru 2015, 19:21

Post autor: weronika1619 »

Jak obliczyć wartość współczynnika tarcia kinetycznego
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6272
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

\(\mu = tg\alpha = \frac{T} {Q_{równ}}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ