planimetria

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Leeway1234
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 256
Rejestracja: 27 paź 2015, 20:21
Podziękowania: 189 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

planimetria

Post autor: Leeway1234 »

3a. Oblicz promien r okregu wpisanego w trojkat rownoramienny o dlugosci bokow 5cm, 5cm i 6 cm .


-->promien zostal wyliczony z sinusa i wynosci 1,5 cm ale nie rozumiem dlaczego zapisali zależność \(\frac{r}{4-r}\)
rozumiem ze 4 to wysokosc trojkata wyliczona z pitagorasa i podstawiaja to do sinusa = \(\frac{3}{5}\) nie wiem dlaczego 4-r
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

ScreenHunter_799.jpg
ScreenHunter_799.jpg (6.7 KiB) Przejrzano 296 razy
DBC to trójkąt pitagorejski stąd CD=4
sinus policzony z trójkąta CDB to \(\frac{3}{5}\)
sinus policzony z trójkąta CEO to \(\frac{r}{4-r}\)
Leeway1234
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 256
Rejestracja: 27 paź 2015, 20:21
Podziękowania: 189 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: Leeway1234 »

Dziekuje za rysunek. :)
ODPOWIEDZ