oblicz wartość wyrażenia

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
patryk97
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 184
Rejestracja: 29 maja 2015, 17:53
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękowania: 114 razy
Otrzymane podziękowania: 7 razy
Płeć:

oblicz wartość wyrażenia

Post autor: patryk97 »

Mając dany \(\tg \alpha =5\)
Oblicz wartość wyrażenia \(W= \frac{ \sin \alpha - \cos \alpha }{ \sin \alpha + \cos \alpha }\)
Chodzi mi o to jak to przekształcić do postaci \(W= \frac{ \tg \alpha -1}{ \tg \alpha +1}\)
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(W=\frac{\sin \alpha - \cos \alpha}{\sin \alpha + \cos \alpha} =\frac{\cos \alpha (\frac{\sin \alpha}{ \cos \alpha}-\frac{\cos \alpha}{\cos \alpha})}{\cos \alpha (\frac{\sin \alpha}{ \cos \alpha}+\frac{\cos \alpha}{\cos \alpha})}=\frac{ \tg \alpha -1 }{\tg \alpha +1}=\frac{5-1}{5+1}=\frac{2}{3}\)
ODPOWIEDZ