Okrąg opisany na trójkącie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Okrąg opisany na trójkącie
zad. 1. Oblicz promień okręgu opisanego na trójkącie \(ABC\) o wierzchołkach \(A(-2, 5)\), \(B(2, 7)\), \(C(10, 3)\).
-
- Często tu bywam
- Posty: 184
- Rejestracja: 29 maja 2015, 17:53
- Lokalizacja: Biała Podlaska
- Podziękowania: 114 razy
- Otrzymane podziękowania: 7 razy
- Płeć:
Pole można też w ten sposób policzyć:
Jeżeli masz wektory na których jest rozpięty trójkąt : \(\overrightarrow{AB}=[u_1, v_1]\), \(\overrightarrow{AC}=[u_2, v_2]\) to \(P= \frac{1}{2}|det \left[\begin{array}{ccc}u_1&v_1\\u_2&v_2\\\end{array}\right]|\).
Gdzie \(det \left[\begin{array}{ccc}u_1&v_1\\u_2&v_2\\\end{array}\right]\) liczysz normalnie jak wyznacznik czyli: \(u_1 \cdot v_2-v_1 \cdot u_2\).
\(\overrightarrow{AB}=[4, 2]\)
\(\overrightarrow{AC}=[12, -2]\)
\(P= \frac{1}{2}|4 \cdot (-2)-2 \cdot 12|= \frac{1}{2}|-8-24|= \frac{1}{2} |-32|=16\)
Jeżeli masz wektory na których jest rozpięty trójkąt : \(\overrightarrow{AB}=[u_1, v_1]\), \(\overrightarrow{AC}=[u_2, v_2]\) to \(P= \frac{1}{2}|det \left[\begin{array}{ccc}u_1&v_1\\u_2&v_2\\\end{array}\right]|\).
Gdzie \(det \left[\begin{array}{ccc}u_1&v_1\\u_2&v_2\\\end{array}\right]\) liczysz normalnie jak wyznacznik czyli: \(u_1 \cdot v_2-v_1 \cdot u_2\).
\(\overrightarrow{AB}=[4, 2]\)
\(\overrightarrow{AC}=[12, -2]\)
\(P= \frac{1}{2}|4 \cdot (-2)-2 \cdot 12|= \frac{1}{2}|-8-24|= \frac{1}{2} |-32|=16\)