Płaszczyzna prostopadła do prostej i przechodząca przez punk

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
piotrekq94
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 87
Rejestracja: 07 paź 2012, 18:16
Podziękowania: 41 razy
Płeć:

Płaszczyzna prostopadła do prostej i przechodząca przez punk

Post autor: piotrekq94 »

Równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt \(P(-1, 5, 3)\) prostopadłej do prostej \(\begin{cases} x+y-z+2=0\\3x-y+z-6=0\end{cases}\)

Rozwiązanie:

\(n_1=[1, 1, -1]\)
\(n_2=[3, -1, 1]\)

\(n_1 \times n_2=[-2, 4, -4]\)

\(-2x+4y-4z+D=0\)

\(D=-10\)

\(-2x+4y-4z+10=0 / : (-2)\)
\(x-2y+2z-5=0\)

Co o tym sądzicie?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17550
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Policz jeszcze raz \(n_1 \times n_2\) (Twój wynik jest błędny)
piotrekq94
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 87
Rejestracja: 07 paź 2012, 18:16
Podziękowania: 41 razy
Płeć:

Post autor: piotrekq94 »

Liczę według tego schematu http://fizyka.dk/wyprowadzenia-wzorow/iloczyn-wektorowy
I taki mi wychodzi.
piotrekq94
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 87
Rejestracja: 07 paź 2012, 18:16
Podziękowania: 41 razy
Płeć:

Post autor: piotrekq94 »

Wyszło \([0, -4, -4]\)

\(D=32\)

\(-4y-4z+32=0 / : (-4)\)

\(y+z+8=0\)

Takie coś?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17550
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re:

Post autor: radagast »

piotrekq94 pisze:Wyszło \([0, -4, -4]\)

\(D=32\)

\(-4y-4z+32=0 / : (-4)\)

\(y+z+8=0\)

Takie coś?
prawie dobrze, tylko Twoja płaszczyzna nie przechodzi przez podany punkt (potrzebna jeszcze jedna poprawka-błąd rachunkowy na samym końcu)
piotrekq94
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 87
Rejestracja: 07 paź 2012, 18:16
Podziękowania: 41 razy
Płeć:

Post autor: piotrekq94 »

Jaki dokładnie błąd, bo nie potrafię go namierzyć :/
radagast
Guru
Guru
Posty: 17550
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

powinno być: \(y+z-8=0\)
ODPOWIEDZ