odległość ładunków

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
korek1991
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 109
Rejestracja: 02 kwie 2014, 17:24
Podziękowania: 100 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

odległość ładunków

Post autor: korek1991 »

Proszę o pomoc:
Oblicz z jakiej odległości dwa różnoimienne ładunki każdy o wartości q=1C przyciągają się siłą równą z jaką Ziemia przyciąga ciało o masie m=1kg.
Stała dielektryczna próżni \(z_0=8,85 \cdot 10^{-12} \frac{C^2}{m^2N}\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

2x ten sam wzór: siła grawitacji = siła Coulomba.
http://fizyka.pisz.pl/strona/57.html
http://fizyka.pisz.pl/strona/193.html
tak trudno je samemu poszukać :?:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ