zadanie z (2n+1)-kątem foremnym

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dlama135
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 49
Rejestracja: 06 kwie 2014, 10:10
Podziękowania: 21 razy
Płeć:

zadanie z (2n+1)-kątem foremnym

Post autor: dlama135 »

Oblicz prawdopodobieństwo, że wybierając losowo trzy wierzchołki (2n+1)-kąta foremnego, otrzymamy trójkąt ostrokątny.
Moje rozwiązanie:
\(\Omega = {2n+1+3-1 \choose3 } = {2n+3 \choose 3 }\)
Takich trójkątów moim zdaniem np w 7-kącie jest 7. Zatem
A= 2n+1

\(P(A)= \frac{2n+1}{ {2n+3 \choose 3} }\)
Proszę o sprawdzenie
ODPOWIEDZ