przyspieszenie ciał bez tarcia

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
korek1991
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 109
Rejestracja: 02 kwie 2014, 17:24
Podziękowania: 100 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

przyspieszenie ciał bez tarcia

Post autor: korek1991 »

Proszę o pomoc w takim zadaniu:
Z jakim przyspieszeniem poruszają się ciała pokazane na kolejnych rysunkach? Ruch odbywa się bez tarcia.
Załączniki
3z.jpg
3z.jpg (87.62 KiB) Przejrzano 5335 razy
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6272
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Przecież to już było 3 posty temu: http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=34&t=74488
wystarczy przejrzeć archiwum albo wklepać w wyszukiwarkę, chyba nie jesteś aż tak leniwy ?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6272
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

a w przykładzie C) zastosuj tw. Pitagorasa.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
korek1991
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 109
Rejestracja: 02 kwie 2014, 17:24
Podziękowania: 100 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Post autor: korek1991 »

czyli w c) będzie tak:
\(a= \frac{\sqrt{F_1^2+F_2^2}}{m} =2,5 \frac{m}{s^2}\) ?
Panko
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2946
Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
Lokalizacja: Radom
Otrzymane podziękowania: 1556 razy
Płeć:

Re: przyspieszenie ciał bez tarcia

Post autor: Panko »

c) siła jest wektorem czyli podanie samej wartości to w tym punkcie za mało.
wartość policzyłeś dobrze.
zostaje określić kierunek siły wypadkowej \(\vec{F_w}\): \(\\)\(\\)\(\tg \alpha =\frac{|F_1|}{|F_2|}=0.75\) czyli \(\alpha \approx ...\)
gdzie \(\alpha\) to kąt ostry jaki tworzy \(\vec{F_w}\) z kierunkiem siły \(\vec{F_2}\)
przyśpieszenie \(\vec{a_w}\) ma ten sam zwrot i kierunek co \(\vec{F_w}\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6272
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Do wyznaczenia kierunku i zwrotu wypadkowej siły zastosuj regułę równoległoboku, który w tym wypadku jest prostokątem. Wystarczy dorysować dwa równoległe do składowych sił boki i przekątną.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
korek1991
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 109
Rejestracja: 02 kwie 2014, 17:24
Podziękowania: 100 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Post autor: korek1991 »

ok bardzo dziękuję:)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6272
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

proszę bardzo :)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ