dwa ciała i ściśnięta sprężyna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
toto91
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 28
Rejestracja: 10 kwie 2015, 20:03
Podziękowania: 27 razy
Płeć:

dwa ciała i ściśnięta sprężyna

Post autor: toto91 »

Proszę o pomoc w takim zadaniu:
Pomiędzy dwa ciała o masach \(m_1=0,5\)kg i \(m_2=1\)kg mogące poruszać się po powietrznym torze, włożono ściśniętą sprężynę. Po przepaleniu nitki stwierdzono, że ciało o masie \(m_1\) miało szybkość \(v_1=3 \frac{m}{s}\). Ruch odbywa się bez tarcia. Jaką szybkość będzie miało ciało o masie \(m_2\)?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17550
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Myślę, że to chodzi o prawo zachowania energii. I w związku z tym:
\(\frac{m_1v^2_1}{2}=\frac{m_2v^2_2}{2}\)
czyli
\(\frac{0,5 \cdot 3^2}{2}=\frac{1 \cdot v^2_2}{2}\)
stąd
\(v_2= \sqrt{4,5}=1,5 \sqrt{2} \frac{m}{s}\approx 2,12 \frac{m}{s}\)
ale to tak sobie tylko zgaduję.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

a może \(m_1v_1 = m_2v_2 \So v_2 = 1,5 \frac{m}{s}\) kto to wie :?:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
patryk97
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 184
Rejestracja: 29 maja 2015, 17:53
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękowania: 114 razy
Otrzymane podziękowania: 7 razy
Płeć:

Post autor: patryk97 »

Też myślałem o zasadzie zachowania pędu :D
\(p_1=p_2\)
toto91
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 28
Rejestracja: 10 kwie 2015, 20:03
Podziękowania: 27 razy
Płeć:

Post autor: toto91 »

tak to będzie z zasady zachowania pędu ale czy czasem nie będzie -1,5?
patryk97
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 184
Rejestracja: 29 maja 2015, 17:53
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękowania: 114 razy
Otrzymane podziękowania: 7 razy
Płeć:

Post autor: patryk97 »

Szybkość jest skalarem, więc jest tylko dodatnia. Jest to wartość wektora prędkości :)
Prędkość jest wektorem (ma wartość, kierunek i zwrot), więc może być ujemna.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re:

Post autor: korki_fizyka »

patryk97 pisze:Też myślałem o zasadzie zachowania pędu :D
\(p_1=p_2\)
To nie jest z ZZP tylko wypadkowa siła = 0 więc \(m_1a_1^ \to = -m_2a_2^ \to\)
toto91 pisze:tak to będzie z zasady zachowania pędu ale czy czasem nie będzie -1,5?
minus jest kwestią umowną, zależy jak zdefiniujesz kierunek osi
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
patryk97
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 184
Rejestracja: 29 maja 2015, 17:53
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękowania: 114 razy
Otrzymane podziękowania: 7 razy
Płeć:

Re: Re:

Post autor: patryk97 »

korki_fizyka pisze:
patryk97 pisze:Też myślałem o zasadzie zachowania pędu :D
\(p_1=p_2\)
To nie jest z ZZP tylko wypadkowa siła = 0 więc \(m_1a_1^ \to = -m_2a_2^ \to\)
Siła? Mając masę i prędkość? Fascynujące ;)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Hint: \(a = \frac{\Delta v}{\Delta t}\) wiec jak przekształcisz, to dostaniesz swoją masę i prędkość.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ