kolejne zadania, bardzo proszę o pomoc
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kolejne zadania, bardzo proszę o pomoc
prosilbym chociaz o 2 pierwsze..
Zad 1. Prawdopodobieństwo, że sadzonka przyjmie się wynosi 0,7. Wysadzono 6 drzewek.
Obliczyć, prawdopodobieństwo, że przyjmą się 3 lub 4 drzewka. Obliczyć wartość oczekiwaną i wariancję.
Zad 2.
Długość źdźbła ma rozkład N(1; 0,3). Jakie jest prawdopodobieństwo, że losowe wybrane źdźbło ma długość większą niż 0,9 m, ale mniejszą od 1,2 m?
Zad 3.
Siła kiełkowania wynosi 0,6. Wysiano 7 nasion.
Obliczyć, prawdopodobieństwo, że wykiełkuje 5 lub 6 nasion. Obliczyć wartość oczekiwaną i wariancję.
Zad 4.
Wysokość dwuletniego drzewa ma rozkład N(1,2 ;0,1). Jakie jest prawdopodobieństwo, że losowe wybrane drzewko ma wysokość większą niż 0,8 m, ale mniejszą od 1,3 m?
z gory dziekuje
Zad 1. Prawdopodobieństwo, że sadzonka przyjmie się wynosi 0,7. Wysadzono 6 drzewek.
Obliczyć, prawdopodobieństwo, że przyjmą się 3 lub 4 drzewka. Obliczyć wartość oczekiwaną i wariancję.
Zad 2.
Długość źdźbła ma rozkład N(1; 0,3). Jakie jest prawdopodobieństwo, że losowe wybrane źdźbło ma długość większą niż 0,9 m, ale mniejszą od 1,2 m?
Zad 3.
Siła kiełkowania wynosi 0,6. Wysiano 7 nasion.
Obliczyć, prawdopodobieństwo, że wykiełkuje 5 lub 6 nasion. Obliczyć wartość oczekiwaną i wariancję.
Zad 4.
Wysokość dwuletniego drzewa ma rozkład N(1,2 ;0,1). Jakie jest prawdopodobieństwo, że losowe wybrane drzewko ma wysokość większą niż 0,8 m, ale mniejszą od 1,3 m?
z gory dziekuje
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
Re: kolejne zadania, bardzo proszę o pomoc
2.
\(P( 0.9<X<1.2)=P( 0.9-1<X-1<1.2-1)=P(-0.1<X-1<0.2)=P( \frac{-0.1}{0.3}<\frac{X-1}{0.3}<\frac{0.2}{0.3})\)=\(P( -\frac{1}{3}< Y <\frac{2}{3})\) =\(\Phi(\frac{2}{3})+\Phi(\frac{1}{3})\)=\(0.24857+0.12930\).
gdzie po standaryzacji zmienna losowa \(Y=\frac{X-1}{0.3}\) \(\sim\) \(N(0,1)\)
gdzie \(\frac{2}{3} \approx 0.67\) i odczyt z tablic jest dla \(\Phi(0.67)\)
\(P( 0.9<X<1.2)=P( 0.9-1<X-1<1.2-1)=P(-0.1<X-1<0.2)=P( \frac{-0.1}{0.3}<\frac{X-1}{0.3}<\frac{0.2}{0.3})\)=\(P( -\frac{1}{3}< Y <\frac{2}{3})\) =\(\Phi(\frac{2}{3})+\Phi(\frac{1}{3})\)=\(0.24857+0.12930\).
gdzie po standaryzacji zmienna losowa \(Y=\frac{X-1}{0.3}\) \(\sim\) \(N(0,1)\)
gdzie \(\frac{2}{3} \approx 0.67\) i odczyt z tablic jest dla \(\Phi(0.67)\)
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
\(P(s=3 \vee s=4)=P(s=3)+P(s=4)= {6 \choose 3 }0,7^3 \cdot 0,3^4+ {6 \choose 4 }0,7^4 \cdot 0,3^3= \frac{6 \cdot 5 \cdot 4}{3 \cdot 2} \cdot \frac{7^3 \cdot 3^4}{10^7} +\frac{6 \cdot 5 \cdot 4 \cdot 3}{4 \cdot 3 \cdot 2} \cdot \frac{7^4 \cdot 3^3}{10^7}=\\
\frac{120 \cdot 21^3 \cdot 3}{6 \cdot 10^7}+ \frac{900 \cdot 21^3 \cdot 7}{6 \cdot 10^7}= \frac{21^3 \cdot 2820}{6 \cdot 10^7} = \frac{21^3 \cdot 47}{ 10^6}=0,435267\)
jak widać istnieje (i ma nick radagast )
\frac{120 \cdot 21^3 \cdot 3}{6 \cdot 10^7}+ \frac{900 \cdot 21^3 \cdot 7}{6 \cdot 10^7}= \frac{21^3 \cdot 2820}{6 \cdot 10^7} = \frac{21^3 \cdot 47}{ 10^6}=0,435267\)
jak widać istnieje (i ma nick radagast )