Bryłka 6pkt. Ostrosłup prawidłowy trójkątny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Bryłka 6pkt. Ostrosłup prawidłowy trójkątny
To zadanie leży u mnie na biurku już od dłuższego czasu, gdyż nie mam pomysłu co z nim począć.
Do pewnego momentu idzie mi całkiem dobrze, a potem mam zawiechę.
Mój progres:
http://i.imgur.com/YiGqqRT.png
Treść jest poprawna, przynajmniej teoretycznie, bo nie znam autorów zadania, ich zamysłu i odpowiedzi do zadania, a szkoda;) Później rozwiążę sobie przyjmując Twoje pole podstawy. W każdym razie dzięki.
A tak odchodząc od tematu masz bardzo trafne stwierdzenie w sygnaturce. Moja korepetytorka mawia jeszcze "Łatwe jest to co umiemy"
A tak odchodząc od tematu masz bardzo trafne stwierdzenie w sygnaturce. Moja korepetytorka mawia jeszcze "Łatwe jest to co umiemy"
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Podam Ci kilka informacji o tych ostrosłupach.
Punkt przecięcia płaszczyzny i krawędzi AS nazywam K.
Płaszczyzna BKC jest prostopadła do prostej AS,czyli prosta AS jest prostopadła
do płaszczyzny BKC.
KS i KA są prostopadłe do podstawy BKC obu ostrosłupów jakie utworzyły się z danego ostrosłupa.
\(\frac{AK}{KS}= \frac{2}{3}\)
Można przyjąć jednostkę x (x>0) wtedy\(|AK|=2x\\|KS=3x\\|AS|=5x\)
Trójkąt BKS jest prostokątny:
\(|BS|=5x\\|SK|=3x\\to\\|BK|^2=|BS|^2-|SK|^2=25x^2-9x^2=16x^2\\|BK|=4x\)
Pozostaje Ci tylko obliczyć z pola podstawy krawędź podstawy a i z trójkąta KAB (prostokątnego)
obliczysz x.
Krawędź AS ma 5x.
Punkt przecięcia płaszczyzny i krawędzi AS nazywam K.
Płaszczyzna BKC jest prostopadła do prostej AS,czyli prosta AS jest prostopadła
do płaszczyzny BKC.
KS i KA są prostopadłe do podstawy BKC obu ostrosłupów jakie utworzyły się z danego ostrosłupa.
\(\frac{AK}{KS}= \frac{2}{3}\)
Można przyjąć jednostkę x (x>0) wtedy\(|AK|=2x\\|KS=3x\\|AS|=5x\)
Trójkąt BKS jest prostokątny:
\(|BS|=5x\\|SK|=3x\\to\\|BK|^2=|BS|^2-|SK|^2=25x^2-9x^2=16x^2\\|BK|=4x\)
Pozostaje Ci tylko obliczyć z pola podstawy krawędź podstawy a i z trójkąta KAB (prostokątnego)
obliczysz x.
Krawędź AS ma 5x.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.