geometria

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
przemcio06
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 40
Rejestracja: 25 mar 2015, 14:31
Podziękowania: 36 razy

geometria

Post autor: przemcio06 »

1.Obwód trapezu ABCD wynosi 24. Kąt między ramieniem AD o długości 6 a dłuższą podstawą AB trapezu ma 60 stopni. Przekątna BD trapezu dzieli go na dwa trójkąty których stosunek pól wynosi 3. Oblicz pole trapezu

2. Dany jest trójkąt ABC w którym \(AB=\sqrt{ 15} AC=BC=2* \sqrt{15}\) Oblicz pola figur na jakie symetralna AC dzieli ten trójkąt

3.Dany jest trójkąt równoramienny w którym podstawa ma długość 8 a promień koła wpisanego wynosi 2. Oblicz iloczyn sinusów w tym trójkącie.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: geometria

Post autor: radagast »

przemcio06 pisze:1.Obwód trapezu ABCD wynosi 24. Kąt między ramieniem AD o długości 6 a dłuższą podstawą AB trapezu ma 60 stopni. Przekątna BD trapezu dzieli go na dwa trójkąty których stosunek pól wynosi 3. Oblicz pole trapezu
ScreenHunter_351.jpg
ScreenHunter_351.jpg (11.15 KiB) Przejrzano 1650 razy
obliczone odcinki wpisałam na obrazek bez komentarza. W razie wątpliwości pytaj.
I teraz:
\(\begin{cases}a+ \frac{a}{3}+x+6=24\\( \frac{2}{3} a-3)^2+(3 \sqrt{3})^2=x^2 \end{cases}\)

Po rozwiązaniu układu równań \(a=13\)

No to \(P= \frac{a+ \frac{a}{3} }{2} \cdot 3 \sqrt{3}=26 \sqrt{3}\)
przemcio06
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 40
Rejestracja: 25 mar 2015, 14:31
Podziękowania: 36 razy

Re: geometria

Post autor: przemcio06 »

radagast pisze: \(( \frac{2}{3} a-3)^2+(3 \sqrt{3})^2=x^2\)
Możesz mi powiedzieć dlaczego akurat \(( \frac{2}{3} a-3)^2\) ? tylko tego nie rozumiem.

A możesz mi też pomóc w dwóch pozostałych zadaniach?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: geometria

Post autor: radagast »

przemcio06 pisze:
Możesz mi powiedzieć dlaczego akurat \(( \frac{2}{3} a-3)^2\) ? tylko tego nie rozumiem.
Ja po prostu policzyłam długość odcinka CE :
\(CE= a- \frac{1}{3} a-FD= \frac{2}{3} a-3\)

\((a\ to\ długość\ odcinka\ AB)\)
przemcio06
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 40
Rejestracja: 25 mar 2015, 14:31
Podziękowania: 36 razy

Re: geometria

Post autor: przemcio06 »

OK, wielkie dzięki za pomoc w tym zadaniu
ODPOWIEDZ