Jak zrobić to zadanie?
Wyznaczyć zbiór punktów zbieżności następującego szeregu:
\(\sum_{n=0}^{ \infty } \frac{2^{n}}{3n^{2} + 1} x^{n}\)
Zastanawiam się nad tym , może ktoś coś podpowie?
To się robi z cauchego-hadamarda?
Zbiory punktów zbieżności szeregów
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1751
- Rejestracja: 05 sie 2009, 13:08
- Otrzymane podziękowania: 207 razy
Re: Zbiory punktów zbieżności szeregów
Obliczam promień zbieżnosći:
\(cn = \frac{2^{n}}{3n^{2}+1}\)
\(R = \frac{1}{ \Lim_{x\to \infty } \sqrt[n]{|cn|} } = 1;\)
x0 = 0
więc z twierdzenia mam że:
dla (-1; 1) zbieżny bezwzględnie
dla \((- \infty ;-1) \cup (1; \infty )\) rozbieżny
teraz trzeba jeszcze sprawdzić punkty x=-1 i x=1
dla x=-1 nie jest spełniony warunek konieczny zbieżności więc jest rozbieżny (tak?)
dla x=1 TUTAJ NIE WIEM , myśle nad tym
\(cn = \frac{2^{n}}{3n^{2}+1}\)
\(R = \frac{1}{ \Lim_{x\to \infty } \sqrt[n]{|cn|} } = 1;\)
x0 = 0
więc z twierdzenia mam że:
dla (-1; 1) zbieżny bezwzględnie
dla \((- \infty ;-1) \cup (1; \infty )\) rozbieżny
teraz trzeba jeszcze sprawdzić punkty x=-1 i x=1
dla x=-1 nie jest spełniony warunek konieczny zbieżności więc jest rozbieżny (tak?)
dla x=1 TUTAJ NIE WIEM , myśle nad tym
-
- Fachowiec
- Posty: 1751
- Rejestracja: 05 sie 2009, 13:08
- Otrzymane podziękowania: 207 razy
-
- Fachowiec
- Posty: 1751
- Rejestracja: 05 sie 2009, 13:08
- Otrzymane podziękowania: 207 razy