Mam funkcję
y=\(\frac{-2}{x-1} +2\)
Jak, skąd wziąć punkty w których ona ma przebiegać?
Wykres funkcji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- denatlu
- Fachowiec
- Posty: 1107
- Rejestracja: 10 mar 2012, 12:35
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękowania: 145 razy
- Otrzymane podziękowania: 344 razy
- Płeć:
Wyznaczyć dziedzinę tej funkcji a następnie podstawiać sobie argumenty \(x\) i nanosić je na wykres wraz z wartościami \(y\) które są im przyporządkowane. Tak się robi zawsze, jak nieznany jest wykres funkcji.
gg: 4987844
Spoiler
.\begin{cases} x \\ y \\ z \end{cases} - układ równań
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
\(y= \frac{-2}{x}\)
Zrób tabelkę z x i y
\(x|-2|-1|-0,5|-0,25|\;0;25|0,5|\;1\;\;\;|\;\;\;2| \\
y|\;\;1\;\;\;|\;\;\;2\;\;\;|\;\;\;\;4\;|\;\;\;\;\;8\;\;\;\;\;|\;\;\;-8|-4|-2|-1|\)
Otrzymasz dwie gałęzie hiperboli (w ćwiartce II i IV)
Przesuń wykres o 1 w prawo i o 2 do góry,czyli o wektor [1;2]
Zrób tabelkę z x i y
\(x|-2|-1|-0,5|-0,25|\;0;25|0,5|\;1\;\;\;|\;\;\;2| \\
y|\;\;1\;\;\;|\;\;\;2\;\;\;|\;\;\;\;4\;|\;\;\;\;\;8\;\;\;\;\;|\;\;\;-8|-4|-2|-1|\)
Otrzymasz dwie gałęzie hiperboli (w ćwiartce II i IV)
Przesuń wykres o 1 w prawo i o 2 do góry,czyli o wektor [1;2]
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Re: Wykres funkcji
Czyli asymptota pionowa to bedzie o 1 w prawo a pozioma o 2 w górę ? Natomiast dziedzina to będzie D=R\{1) ?
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Wykres funkcji
zgadza sięstart2010 pisze:Czyli asymptota pionowa to bedzie o 1 w prawo a pozioma o 2 w górę ? Natomiast dziedzina to będzie D=R\{1) ?
asymptota pionowa: x=1
asymptota pozioma: y=2
\(D=\mathbb{R}\setminus\{1\}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę