Ciąg geometryczny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
PrettLiar
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 103
Rejestracja: 21 wrz 2014, 17:15
Podziękowania: 130 razy
Płeć:

Ciąg geometryczny

Post autor: PrettLiar »

Liczby \(2\),\(x\),\(9x\) są odpowiednio pierwszym, trzecim i piątym wyrazem ciągu geometrycznego. Wyznacz \(x\).
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(a_1=2\\
a_3=x\\
a_5=9x\\\)



\(\begin{cases}
2q^2=x\\
2q^4=9x\end{cases}\)


\(q^2=\frac{x}{2}\\
2q^4=9x\\
2\cdot\frac{x^2}{4}=9x\\
\frac{x^2}{2}=9x\\
x^2=18x\\
x(x-18)=0\\
x=0\;\;x=18\)


\(x=18\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ