Diagonalizacja.

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Lukasz44
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 186
Rejestracja: 08 mar 2013, 12:17
Podziękowania: 100 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Diagonalizacja.

Post autor: Lukasz44 »

Witam, mam problem z jednym zadniem i proszę o pomoc :

\(\begin{bmatrix} \frac{1w}{11} \end{bmatrix}\)
(Macierz bez tej kreski poziomej)

Znaleźć \(w\) ( które jest zespolone) i zdiagonalizować macierz.
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

A co to \(w\) ma robić z macierzą?
Lukasz44
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 186
Rejestracja: 08 mar 2013, 12:17
Podziękowania: 100 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: Lukasz44 »

Żeby macierz była diagonalizowalna musi posiadać komplet wektorów własnych, więc trzeba odpowiednio dobrać to w, ale mi nie wychodzi.
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

Takich wartości będzie wiele. Nie ma żadnego dodatkowego warunku?
Lukasz44
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 186
Rejestracja: 08 mar 2013, 12:17
Podziękowania: 100 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: Lukasz44 »

Oprócz że musi być zespolone to nie, w sumie chodziło o unitarną transfomacje ale czy to coś zmienia w stosunku to w , to chyba nie
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

Jeśli ta macierz ma być unitarna, to musi zachodzić:
\(\begin{bmatrix}1&w\\1&1\end{bmatrix}\begin{bmatrix}1&1\\\overline{w}&1\end{bmatrix}=\begin{bmatrix}1&0\\0&1\end{bmatrix}\)
a to nie jest możliwe.
Lukasz44
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 186
Rejestracja: 08 mar 2013, 12:17
Podziękowania: 100 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: Lukasz44 »

Dlaczego to nie jest możliwe ?
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

Wymnóż te macierze, to zobaczysz.
ODPOWIEDZ