Wydatki na żywaność PLN Liczba gospodarstw
100-120 5
120-140 20
140-160 35
160-180 40
180-200 30
200-220 12
220-240 6
240-260 2
Zrobiłem wszystkie podpunkty tylko nie wiem jak obliczyć metodą przedziałową procent gospodarstw w których miesiecznie koszt na zywnosc nie przekracza200PLN. Poziom ufnosci 0,95.
Estymacja przedziałowa
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 871
- Rejestracja: 11 gru 2010, 17:46
- Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
- Otrzymane podziękowania: 415 razy
- Płeć:
\(n = 150\)
\(m = 130\)
\(p = \frac{m}{n} = 0.8666667\)
\(q = 1- p\)
lewy koniec przedziału ufności \(= p - z \cdot \sqrt{\frac{p\cdot q}{n}}\)
prawy koniec przedziału ufności \(= p + z \cdot \sqrt{\frac{p\cdot q}{n}}\)
gdzie \(z\) takie, że \(F(z) = 1 - \frac{1}{2} \alpha, \alpha = 0,05, F(z)\) dystrybuanta rozkładu \(N(0;1)\)
\(z = 1.9599640\)
lewy = \(0.8122668\)
prawy = \(0.9210665\)
odp: \((0.8122668 ; 0.9210665)\)
\(m = 130\)
\(p = \frac{m}{n} = 0.8666667\)
\(q = 1- p\)
lewy koniec przedziału ufności \(= p - z \cdot \sqrt{\frac{p\cdot q}{n}}\)
prawy koniec przedziału ufności \(= p + z \cdot \sqrt{\frac{p\cdot q}{n}}\)
gdzie \(z\) takie, że \(F(z) = 1 - \frac{1}{2} \alpha, \alpha = 0,05, F(z)\) dystrybuanta rozkładu \(N(0;1)\)
\(z = 1.9599640\)
lewy = \(0.8122668\)
prawy = \(0.9210665\)
odp: \((0.8122668 ; 0.9210665)\)