W prasie hydraulicznej średnica tłoka wynosi b = 1,6 cm, średnica prasy B = 32 cm, ramię siły k = 60 cm, ramię tłoka d = 10 cm. Jaka jest siła Q wywierana przez prasę, jeżeli obsługuje ją robotnik, działający siłą P = 12 kG? Czy wywarte ciśnienie wystarczy do rozgniecenia kostki cementowej o krawędzi a = 6 cm i wytrzymałości na zgniecenie F=600kG/cm2?
Proszę o rozwiązanie zadania.
Zadanie z Mechaniki płynów
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
http://www.zs2.tychy.pl/interklasa/krze ... gnia1.html
a ciśnienie, to \(\frac{siła}{powierzchnia}\)
a ciśnienie, to \(\frac{siła}{powierzchnia}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl