pole powierzchni

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
nusiaterka
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 82
Rejestracja: 01 gru 2013, 12:51
Podziękowania: 73 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

pole powierzchni

Post autor: nusiaterka »

Proszę o pomoc: oblicz pole powierzchni zawierające się między płaszczyzną układu współrzędnych:

\(\frac{x}{a}+\frac{y}{b}+\frac{z}{c}=1,(a,b,c>0)\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

przypuszczam , że chodzi po prostu o pole takiego trójkąta:
ScreenHunter_1168.jpg
ScreenHunter_1168.jpg (13.43 KiB) Przejrzano 1394 razy
jeśli tak, to policz sobie długości jego boków ( z twierdzenia Pitagorasa), a potem jego pole ze wzoru Herona.
Pracochłonne ale skuteczne :) .
ODPOWIEDZ