Proszę o pomoc:
oblicz całkę z funkcji wymiernych:
\(\int \frac{dx}{(x-2)^2(x+3)^3}\)
całka z funkcji wymiernych 11
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 82
- Rejestracja: 01 gru 2013, 12:51
- Podziękowania: 73 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć:
tutaj się robi mozolnie, bo
\(\frac{1}{(x-2)^2(x+3)^3}=\frac{A}{x-2}+\frac{Bx+C}{(x-2)^2}+\frac{D}{x+3}+\frac{Ex+F}{(x+3)^2}+\frac{Gx^2+Hx+I}{(x+3)^3}\)
mi wyszło kolejno:
\(\begin{cases} A=-\frac{3}{625}\\B=0\\C=\frac{5}{625}\\D=\frac{3}{625}\\E=0\\F=\frac{10}{625}\\G=0\\H=0\\I=\frac{25}{625}\end{cases}\)
no i wtedy mamy sumę prostych już całek. Ale ten układ liczy się ciężko
\(\frac{1}{(x-2)^2(x+3)^3}=\frac{A}{x-2}+\frac{Bx+C}{(x-2)^2}+\frac{D}{x+3}+\frac{Ex+F}{(x+3)^2}+\frac{Gx^2+Hx+I}{(x+3)^3}\)
mi wyszło kolejno:
\(\begin{cases} A=-\frac{3}{625}\\B=0\\C=\frac{5}{625}\\D=\frac{3}{625}\\E=0\\F=\frac{10}{625}\\G=0\\H=0\\I=\frac{25}{625}\end{cases}\)
no i wtedy mamy sumę prostych już całek. Ale ten układ liczy się ciężko
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 82
- Rejestracja: 01 gru 2013, 12:51
- Podziękowania: 73 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 82
- Rejestracja: 01 gru 2013, 12:51
- Podziękowania: 73 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć: