Witam, mam problem z rozwiązaniem tej nierówności, nie potrafię jej rozbić na czynniki, proszę o pomoc.
\(x^4-3(x^2-1) \le 7(x^2-3)\)
Z góry dziękuje za pomoc
Edit: Jeszcze równanie...
\(x-7^ \sqrt{x}+6=0\)
Nierówność wielomianowa
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
\(x^4-3x^2+3\leq 7x^2-21\\
x^4-10x^2+24\leq 0\\
x^2=t, t\geq 0\\
t^2-10t+24\leq 0\\
t\in [4,6]]\\
x^2\in [4,6]\\
x^2\geq 4\;\;\; \wedge \;\;\;x^2\leq 6\\
(x-2)(x+2)\geq 0\;\;\;\wedge\;\;\;(x-\sqrt{6})(x+\sqrt{6})\leq 0\\
x\in (-\infty, -2]\cup [2,\infty)\;\;\;\wedge\;\;\;x\in [-\sqrt{6},\sqrt{6}]\\
x\in [-\sqrt{6},-2]\cup [2,\sqrt{6}]\)
x^4-10x^2+24\leq 0\\
x^2=t, t\geq 0\\
t^2-10t+24\leq 0\\
t\in [4,6]]\\
x^2\in [4,6]\\
x^2\geq 4\;\;\; \wedge \;\;\;x^2\leq 6\\
(x-2)(x+2)\geq 0\;\;\;\wedge\;\;\;(x-\sqrt{6})(x+\sqrt{6})\leq 0\\
x\in (-\infty, -2]\cup [2,\infty)\;\;\;\wedge\;\;\;x\in [-\sqrt{6},\sqrt{6}]\\
x\in [-\sqrt{6},-2]\cup [2,\sqrt{6}]\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
Re:
wyjaśnij mi, w jakiś sytuacjach podstawiam zmienną t, za jakieś wyrażenie wielomianu. jestem po podstawie matematyki, a na studiach wymagają wiadomości z rozszerzenia i trochę nie ogarniameresh pisze:\(x^4-3x^2+3\leq 7x^2-21\\
x^4-10x^2+24\leq 0\\
x^2=t, t\geq 0\\
t^2-10t+24\leq 0\\
t\in [4,6]]\\
x^2\in [4,6]\\
x^2\geq 4\;\;\; \wedge \;\;\;x^2\leq 6\\
(x-2)(x+2)\geq 0\;\;\;\wedge\;\;\;(x-\sqrt{6})(x+\sqrt{6})\leq 0\\
x\in (-\infty, -2]\cup [2,\infty)\;\;\;\wedge\;\;\;x\in [-\sqrt{6},\sqrt{6}]\\
x\in [-\sqrt[6],-2]\cup [2,\sqrt{6}]\)
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re:
znasz może jakąś stronę gdzie jest to dobrze wyjaśnione ? będę bardzo wdzięczna...eresh pisze:tu było po prostu wygodniej, mogłeś też szukać pierwiastków całkowitych wśród dzielników wyrazu wolnego
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
\(x+7\sqrt{x}+6=0\)
Warto podstawić za \(\sqrt{x}\) zmienną pomocniczą ,bo wtedy dostajesz
równanie do rozwiązania z użyciem delty...
\(\sqrt{x}=t\;\;\;i\;\;\;x\ge 0\;\;\;t\ge 0\\x=t^2\\Równanie:\\t^2+7t+6=0\\\Delta=25\\t_1=1\;\;\;to\;\;x_1=1^2=1\\t_2=6\;\;\;to\;\;\;x_2=6^2=36\)
Warto podstawić za \(\sqrt{x}\) zmienną pomocniczą ,bo wtedy dostajesz
równanie do rozwiązania z użyciem delty...
\(\sqrt{x}=t\;\;\;i\;\;\;x\ge 0\;\;\;t\ge 0\\x=t^2\\Równanie:\\t^2+7t+6=0\\\Delta=25\\t_1=1\;\;\;to\;\;x_1=1^2=1\\t_2=6\;\;\;to\;\;\;x_2=6^2=36\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Re:
a miałbyś jakieś materiały/stronę na temat rozwiązywania tego typu przykładów - z podstawianiem zmiennej pomocniczej, tak, żebym to łopatologicznie zrozumiała.Galen pisze:\(x+7\sqrt{x}+6=0\)
Warto podstawić za \(\sqrt{x}\) zmienną pomocniczą ,bo wtedy dostajesz
równanie do rozwiązania z użyciem delty...
\(\sqrt{x}=t\;\;\;i\;\;\;x\ge 0\;\;\;t\ge 0\\x=t^2\\Równanie:\\t^2+7t+6=0\\\Delta=25\\t_1=1\;\;\;to\;\;x_1=1^2=1\\t_2=6\;\;\;to\;\;\;x_2=6^2=36\)