rysuneki przedstawiają dwa obwosy elektryczne 1 i 2 ze żródłem o napięci 18V
Oblicz w każdym przypadku różnicę potecjałow Va-Vb
układy wyglądają tak jak tu na zdj
http://i58.tinypic.com/33y249y.jpg
prosze o wytłumaczenie
praca moc prądu elektrycznego
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Po pierwsze tytuł postu ma coś mówić o treści problemu, a gdzie tu praca czy moc?
1. Dla uproszczenia przyjmujemy potencjał któregoś z punktów za równy zeru np. \(V_A = 0\)
wtedy szukana różnica potencjałów \(U_{AB} = V_B - V_A = V_B\), który wyznaczysz poruszając się po połowie oczka w dowolnym kierunku (w lewo lub w prawo) i dostaniesz, że \(V_B = I_A R_1 - I_BR_3 = I_BR_4 -I_AR_2\)
Natężenie prądu wypływającego ze źródła policzysz z prawa Ohma: \(I = U(\frac{1}{R_1+R_2}+\frac{1}{R_3+R_4})\)
a resztę z praw Kirchhoffa rozwiazując oczka : \(I = I_A+I_B\)
\(I_A(R_1+R_2) = I_B(R_3+R_4)\)
wynik to 2 V o ile się nie pomyliłem z podstawieniami:)
2. W drugim zadaniu prąd nie płynie w górnej gałęzi (tej z z kondensatorami) ale suma napięć na nich jest równa napięciu na źródle (są połączone do niego równolegle). Natomiast napięcia na poszczególnych kondensatorach są odwrotnie proporcjonalne do ich pojemności, bo są połączone szeregowo więc mają te same ładunki a dalej tak samo rozwiązujesz jak pierwsze.
1. Dla uproszczenia przyjmujemy potencjał któregoś z punktów za równy zeru np. \(V_A = 0\)
wtedy szukana różnica potencjałów \(U_{AB} = V_B - V_A = V_B\), który wyznaczysz poruszając się po połowie oczka w dowolnym kierunku (w lewo lub w prawo) i dostaniesz, że \(V_B = I_A R_1 - I_BR_3 = I_BR_4 -I_AR_2\)
Natężenie prądu wypływającego ze źródła policzysz z prawa Ohma: \(I = U(\frac{1}{R_1+R_2}+\frac{1}{R_3+R_4})\)
a resztę z praw Kirchhoffa rozwiazując oczka : \(I = I_A+I_B\)
\(I_A(R_1+R_2) = I_B(R_3+R_4)\)
wynik to 2 V o ile się nie pomyliłem z podstawieniami:)
2. W drugim zadaniu prąd nie płynie w górnej gałęzi (tej z z kondensatorami) ale suma napięć na nich jest równa napięciu na źródle (są połączone do niego równolegle). Natomiast napięcia na poszczególnych kondensatorach są odwrotnie proporcjonalne do ich pojemności, bo są połączone szeregowo więc mają te same ładunki a dalej tak samo rozwiązujesz jak pierwsze.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl