W grupie 500 studentów: 100 uczy się francuskiego, 140 niemieckiego, 250 angielskiego, 30
francuskiego i angielskiego, 40 niemieckiego i angielskiego, 30 francuskiego i niemieckiego, 20
wszystkich trzech języków. Jakie są szanse, że losowo wybrany student:
a) uczy się francuskiego
b) uczy się francuskiego i nie uczy się niemieckiego
c) uczy się francuskiego i nie uczy się angielskiego.
języki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 27
- Rejestracja: 27 lip 2014, 11:50
- Podziękowania: 5 razy
- Płeć:
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 135
- Rejestracja: 06 wrz 2011, 10:39
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 52 razy
- Płeć:
Re: języki
a) \(P=\frac{100}{500}=\frac{1}{5}\),
b) \(P=\frac{70}{500}=\frac{7}{50}\), bo studentów którzy się uczą francuskiego, ale nie niemieckiego jest 70,
c) tak samo jak b)
b) \(P=\frac{70}{500}=\frac{7}{50}\), bo studentów którzy się uczą francuskiego, ale nie niemieckiego jest 70,
c) tak samo jak b)
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 27
- Rejestracja: 27 lip 2014, 11:50
- Podziękowania: 5 razy
- Płeć:
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć: