1. Oznaczmy przez x z kreska, M i D odpowiednio: średnią arytmetyczną, mediana i dominantę zestawu danych. Podaj przykład pięciu liczb, które spełniają poniższy warunek:
a) x z kreską< M < D
b) D < x z kreską < M
c) M < x z kreską < D
d) D < M < x z kreską
2. Oznaczmy przez x z kreska, M i D odpowiednio: średnią arytmetyczną, mediana i dominantę zestawu danych. Podaj przykład siedmiu liczb, które spełniają poniższy warunek:
a) x z kreską < D <M
b) M < D < x z kreską
średnia arytmetyczna, dominanta, mediana
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 146
- Rejestracja: 18 gru 2012, 10:45
- Podziękowania: 235 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 17550
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: średnia arytmetyczna, dominanta, mediana
\(1,2,3, \frac{7}{2}, \frac{7}{2}\)Martynka301 pisze:1. Oznaczmy przez x z kreska, M i D odpowiednio: średnią arytmetyczną, mediana i dominantę zestawu danych. Podaj przykład pięciu liczb, które spełniają poniższy warunek:
a) x z kreską< M < D
\(1,1,3,4,5\)Martynka301 pisze:b) D < x z kreską < M
\(1,2,3,5,5\)Martynka301 pisze:c) M < x z kreską < D
\(\frac{1}{2}, \frac{1}{2},1,2,3\)Martynka301 pisze:d) D < M < x z kreską
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 146
- Rejestracja: 18 gru 2012, 10:45
- Podziękowania: 235 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
Re: średnia arytmetyczna, dominanta, mediana
zadanie 2. a)
Ma być : n=7 ; oraz\(\\)\(\\) \(\kre{x_7} <D<M\)
Weźmy ciąg niemalejący : \(x_1<x_2=x_3<x_4<x_5<x_6<x_7\)
Wtedy dominanta \(=x_2\) , \(\\) mediana \(=x_4\)
Oraz \(\\) \(\kre{x_7} <x_2\) \(\\) \(\iff\) \(\\)\(x_1+....+x_7<7 \cdot x_2\)\(\\)\(\iff\)\(\\)\(x_1+x_4+x_5+x_6+x_7<5 \cdot x_2\)
...........................................................................................
Teraz np : \(x_2=x_3=0\) . To musi być : \(x_1+x_4+x_5+x_6+x_7<0\) . Niech np. \(x_4=1,x_5=2,x_6=3,x_7=4\) . To \(x_1<-10\) . Czyli np : \(x_1=-11\).
Czyli : \(-11<0=0<1<2<3<4\)
............................................................................................
Ma być : n=7 ; oraz\(\\)\(\\) \(\kre{x_7} <D<M\)
Weźmy ciąg niemalejący : \(x_1<x_2=x_3<x_4<x_5<x_6<x_7\)
Wtedy dominanta \(=x_2\) , \(\\) mediana \(=x_4\)
Oraz \(\\) \(\kre{x_7} <x_2\) \(\\) \(\iff\) \(\\)\(x_1+....+x_7<7 \cdot x_2\)\(\\)\(\iff\)\(\\)\(x_1+x_4+x_5+x_6+x_7<5 \cdot x_2\)
...........................................................................................
Teraz np : \(x_2=x_3=0\) . To musi być : \(x_1+x_4+x_5+x_6+x_7<0\) . Niech np. \(x_4=1,x_5=2,x_6=3,x_7=4\) . To \(x_1<-10\) . Czyli np : \(x_1=-11\).
Czyli : \(-11<0=0<1<2<3<4\)
............................................................................................