proszę o pomoc:
\(f(x,y)=ln(6x)+5lny+ln(21-x-y)\)
obliczyłam pochodne 1 rzędu wyszło mi
x=3
y=15 z dalsza częścią mam problem mógłby ktoś to spróbować rozwiązać będę wdzięczna
znalezc ekstremum
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
pochodne pierwszego rzędu są takie:
\(\frac{df}{dx}= \frac{1}{x}- \frac{1}{21-x-y}\)
\(\frac{df}{dy}= \frac{5}{y}- \frac{1}{21-x-y}\)
Teraz policz pochodne rzędu drugiego (4 sztuki ) (niech to będzie "bilet" do dalszego rozwiązania ).
Punkt \((3,15)\), który dzielnie wyznaczyłaś jest t.zw. punktem stacjonarnym.
\(\frac{df}{dx}= \frac{1}{x}- \frac{1}{21-x-y}\)
\(\frac{df}{dy}= \frac{5}{y}- \frac{1}{21-x-y}\)
Teraz policz pochodne rzędu drugiego (4 sztuki ) (niech to będzie "bilet" do dalszego rozwiązania ).
Punkt \((3,15)\), który dzielnie wyznaczyłaś jest t.zw. punktem stacjonarnym.