równia pochyłą
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 60
- Rejestracja: 23 lis 2008, 13:03
równia pochyłą
dwa ciała o masach m1=1KG I m2=2kg związane są nicia. Nic tą przerzucono przez blok umieszczony na krawędzi podwójnej równi pochyłej. cięzary mogą ślizgac sie po powierzchni równi. Znależc przyspieszenie układu jeżeli alfa= 45stopni a beta=30stopni, a wsółczynnik tarcia wynosi 0,2.
-
- Stały bywalec
- Posty: 275
- Rejestracja: 26 sty 2010, 23:22
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 4 razy
Zakładam, że blok przez który przerzucono nić jest nieruchomy. Jeśli jest inaczej to nie sprecyzowałeś tego w treści.
Zapisuję dwa równania, dla jednego ciała i drugiego. Zakładam, że ciało o \(m_1=1 kg\) leży po stronie równi o kącie alfa a ciało o \(m_2 = 2 kg\) leży po tej stronie gdzie jest kąt beta.
Fw - siła wypadkowa
Fs - siła spychająca
T - Tarcie
N - siła naciągu nici
\(Fw_2 = Fs_2 - T_2 - N
Fw_1 = N - Fs_1 - T_1\)
Teraz dodaję równania stronami i otrzymuję :
\(Fw_2 + Fw_1 = Fs_2 - T_2 - N + N - Fs_1 - T_1\) jak widać N się skraca i mamy dalej, po rozpisaniu już
\(m_2a + m_1a = m_2gsin30 - m_2gfcos30 - m_1gsin45 - m_1gfcos45\)
\(a(m_2+m_1) = g(m_2sin30 - m_2fcos30 - m_1sin45 - m_1fcos45)\) dzielę obie strony przez \((m_2+m_1)\) i otrzymuję szukane przyśpieszenie
\(a = \frac{g(m_2sin30 - m_2fcos30 - m_1sin45 - m_1fcos45)}{(m_2+m_1)}\)
Podstaw wartości i wylicz \(a\)
Zapisuję dwa równania, dla jednego ciała i drugiego. Zakładam, że ciało o \(m_1=1 kg\) leży po stronie równi o kącie alfa a ciało o \(m_2 = 2 kg\) leży po tej stronie gdzie jest kąt beta.
Fw - siła wypadkowa
Fs - siła spychająca
T - Tarcie
N - siła naciągu nici
\(Fw_2 = Fs_2 - T_2 - N
Fw_1 = N - Fs_1 - T_1\)
Teraz dodaję równania stronami i otrzymuję :
\(Fw_2 + Fw_1 = Fs_2 - T_2 - N + N - Fs_1 - T_1\) jak widać N się skraca i mamy dalej, po rozpisaniu już
\(m_2a + m_1a = m_2gsin30 - m_2gfcos30 - m_1gsin45 - m_1gfcos45\)
\(a(m_2+m_1) = g(m_2sin30 - m_2fcos30 - m_1sin45 - m_1fcos45)\) dzielę obie strony przez \((m_2+m_1)\) i otrzymuję szukane przyśpieszenie
\(a = \frac{g(m_2sin30 - m_2fcos30 - m_1sin45 - m_1fcos45)}{(m_2+m_1)}\)
Podstaw wartości i wylicz \(a\)