trapez

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
klasa3b
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 22 lis 2009, 13:35

trapez

Post autor: klasa3b »

Punkt P dzieli krótszą podstawę trapezu ABCD o długości 60m w stosunku 2 : 1. Poprowadzono
dwie proste prostopadłe do podstawy, zawierające odpowiednio punkty C i P. W wyniku
podziału otrzymano kwadrat, trapez oraz trójkąt o jednakowych polach. Wyznacz długości
wszystkich boków działki przed podziałem. Wyniki podaj z dokładnością do 1m.
|AB| =
|BC| =
|CD| =
|DA| =
Ostatnio zmieniony 17 sty 2010, 15:52 przez klasa3b, łącznie zmieniany 1 raz.
kaka
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6589
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1119 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Możesz sprawdzić treść, bo wychodzi mi, że jeden bok tego trapezu z podziału jest równy zero.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Post autor: marcin77 »

podstawy trapezu mają:
\(60m
180m\)

ramiona trapezu mają:
\(40 \sqrt{2} m
40 \sqrt{3} m\)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6589
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1119 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Możesz mi podać podstawę tego trapezu i trójkąta, które wyszły z podziału?
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
klasa3b
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 22 lis 2009, 13:35

Post autor: klasa3b »

a jak to obliczyłeś?
kaka
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6589
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1119 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Też jestem ciekawa, bo wychodzą mi z obliczeń różne pola.
Chyba, że coś źle robię.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Post autor: marcin77 »

W kolejności:
trójkąt prostokątny o podstawie 80m i wysokości 40m
kwadrat o boku 40m
trapez prostokątny o podstawach 20 i 60m
każda z figur ma pole 1600 mkw
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6589
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1119 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Ok, już mam. Brałam, że bok kwadratu to 20 a nie 40.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ