Trójkąt w sześcianie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Zbyszko51
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 21 maja 2009, 17:20
Podziękowania: 13 razy

Trójkąt w sześcianie

Post autor: Zbyszko51 »

1. Punkty K, L, M są środkami krawędzi BC, GH, AE sześcianu ABCDEFGH o krawędzi długości 1. Oblicz pole trójkąta KLM?.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

To jest po prostu trójkąt równoboczny o boku \(\frac{ \sqrt{6} }{2}\) i jako taki ma pole \(\frac{ \left( \frac{ \sqrt{6} }{2} \right) ^2 \sqrt{3} }{4}= \frac{3 \sqrt{3} }{8}\)
ODPOWIEDZ