Zmiana LaTeXa

Propozycje zmian i nowych funkcjonalności w serwisie.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
robbo
Administrator
Posty: 235
Rejestracja: 06 mar 2008, 09:32
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 3 razy
Płeć:
Kontakt:

Zmiana LaTeXa

Post autor: robbo »

Jak pewnie stali bywalcy zauważyli, zmieniliśmy w ostatnich dniach sposób wyświetlania wzorów na forum. Zmiana ta ma związek z planowanymi zmianami w kreatorze zestawów i jest raczej nieodwracalna.

Generalnie powinno być podobnie jak było, a z pewnych punktów widzenia lepiej.

Zmiana jest jednak (technicznie) dość fundamentalna, więc są pewne różnice. Na razie zauważyliśmy następujące:
  • Wpisywane wzory muszą być teraz bardziej LaTeX-owo poprawne, np. muszą się zgadzać nawiasy (tzn. być poprawnie zamykane) - poprzedni system był bardziej tolerancyjny.
  • Nie działają konstrukcje \left{ \right\}. Zamiast tego należy używać \left\{ \right\}
  • Nie działają konstrukcje \(\) (octahedron często używał tej konstrukcji). Zamiast tego należy używać \left(\right)
  • Wzory wielowierszowe łamiemy (przenosimy do nowej linii) przy pomocy: \\
  • Układy równań/warunków wpisujemy przy pomocy: \begin{cases} \end{cases}
Dla osłody zmian jest też garść wygodnych nowości.
  • Dodaliśmy nowy znacznik

    Kod: Zaznacz cały

    [dtex][/dtex]
    który pozwala zamieszczać wyśrodkowane wzory międzywierszowe. Np. ten wzór: \(\sin x+\cos x\) został złożony przy pomocy znacznika 'tex', a ten \[\sin x+\cos x\] przy pomocy znacznika 'dtex'.
  • Dodaliśmy 3 długo oczekiwane i bardzo wygodne skróty do wpisywania wzorów: możemy teraz używać $wzór$ oraz $$wzór$$ zamiast odpowiednio

    Kod: Zaznacz cały

    [tex]wzór[/tex] i [dtex]wzór[/dtex]
    Trzeci skrót to LaTeXowe \ [wzór\ ] (bez spacji po ukośnikach!) działające tak samo jak $$wzór$$.
  • Skróty z dolarami oznaczają, że potrzebny jest specjalny znacznik, żeby wpisać prawdziwego dolara jest to

    Kod: Zaznacz cały

    [dolar][/dolar]
    Można wprowadzić ten znacznik skrótem: \ $ (bez spacji po ukośniku!).
  • Dodaliśmy kilka nazw operatorów, których wcześniej nie było

    Kod: Zaznacz cały

    \tg \ctg \arctg \arcctg \tgh \ctgh \arsinh \arcosh \artgh \arctgh 
    dają:\[\tg \ctg \arctg \arcctg \tgh \ctgh \arsinh \arcosh \artgh \arctgh\] Przy okazji prośba, abyście częściej używali \sin x, \cos x, \log x, \ln x, \ker, \det, \arg itd., bo wzory wyglądają wtedy dużo lepiej.
  • Dodaliśmy skróty do nazw zbiorów

    Kod: Zaznacz cały

    \rr, \nn, \zz, \cc, \qq, \ww
    dają \[\rr, \nn, \zz, \cc, \qq, \ww\]
W związku ze zmianami mam prośbę, żebyście zwrócili uwagę na rzeczy, które teraz działają inaczej, niż działały wcześniej. Piszcie o swoich spostrzeżeniach w tym wątku.
Piszcie też jeżeli macie dobre pomysły na nowe skróty do często używanych komend.
Jeżeli komuś zależy na porównaniu starego systemu z nowym, to stary sposób składania wzorów jest dostępny przy pomocy znacznika

Kod: Zaznacz cały

[latex][/latex]
Ten znacznik ma jednak tylko charakter testowy i zostanie po pewnym czasie usunięty, więc nie używajcie go w postach.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17551
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

zauważyłam jeszcze że nie działa konstrukcja : \(=^*\). Gwiazdka powinna być nad znakiem równości (przydatne również w innych przypadkach). Czy jest na to rada ?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17551
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Zauważyłam jeszcze że nie działa konstrukcja : \(=^*\). Gwiazdka powinna być nad znakiem równości .
Podobny "problem" również tu:: \(\bigwedge_n\) . Kiedyś pisało się pod kwantyfikatorem, a teraz , jak widać, nie.
Czy jest na to rada ?
Awatar użytkownika
robbo
Administrator
Posty: 235
Rejestracja: 06 mar 2008, 09:32
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 3 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: robbo »

Jeżeli chodzi o indeksy pod kwantyfikatorami, sumami, całkami, granicami, to teraz jest tak jak w prawdziwym LaTeXu, który w tekście składa to właśnie w taki sposób, ale zastanowię się, czy tego nie zmienić.

Jeżeli chodzi o konstrukcję =^*, to działa teraz ona tak jak powinna, a wcześniej działała źle. Do umieszczania symboli nad/pod innymi symbolami są komendy \overset i \underset. Żeby było wygodniej dodałem też \nad jako zamiennik dla \overset. Np.

Kod: Zaznacz cały

f(x)\overset{dfn}{=}x+2, g(x)\nad{dfn}{=}x+2, X\underset{h}{\to}Y
daje \[f(x)\overset{dfn}{=}x+2,\quad g(x)\nad{dfn}{=}x+2,\quad X\underset{h}{\to}Y\] Ale nie nadużywajcie tej konstrukcji, do sum, granic, całek, kwantyfikatorów przeznaczone są _ i ^.

Możliwe, że trzeba będzie dodać kilka przycisków w edytorze, ale poczekam z tym jak uzbiera się ich z 6-7 (kolejna linijka).
kejkun
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 662
Rejestracja: 27 paź 2012, 18:53
Podziękowania: 175 razy
Otrzymane podziękowania: 71 razy
Płeć:

Post autor: kejkun »

jak dodałeś "nad" to dodaj i "pod"
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1869
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

'pod' nie może być, bo jest zajęte przez inną komendę:
http://vmuthu.livejournal.com/3054.html
radagast
Guru
Guru
Posty: 17551
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

czy w nowym lateksie można jakoś zręcznie zapisać granicę ?
Wychodzi mi tak: \(\lim_{x\to 0 } f(x)\) - nie za pięknie :(
Awatar użytkownika
robbo
Administrator
Posty: 235
Rejestracja: 06 mar 2008, 09:32
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 3 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: robbo »

LaTeX tak składa indeksy, żeby symbole (wzory) nie były dużo wyższe od sąsiedniego tekstu. Można to obejść stosując dodatkowo \limits np.

Kod: Zaznacz cały

\lim\limits_{x\to+\infty}, \sum\limits_{n=1}^{20}
daje \[\lim\limits_{x\to+\infty},\quad \sum\limits_{n=1}^{20}\]
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4080
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 7 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Post autor: kacper218 »

Chodzi o coś takiego np: \(\fbox{x^2}\).
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
Awatar użytkownika
rayman
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 797
Rejestracja: 13 gru 2011, 10:29
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 310 razy

Re:

Post autor: rayman »

radagast pisze:czy w nowym lateksie można jakoś zręcznie zapisać granicę ?
Wychodzi mi tak: \(\lim_{x\to 0 } f(x)\) - nie za pięknie :(
ja uzywam, czegos takiego (niekoniecznie krotsze ale z przyzwyczajenia)
\(\displaystyle\lim_{x\to\infty}f(x)\)
sumy tez ladnie wychodza, tak samo sumy zbiorow, przeciecia, i inne symbole
\(\mathbb{Z_{nm}}\cong\mathbb{Z}_{m}\times \mathbb{Z}_{n} \Leftrightarrow (m,n)=1\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1869
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

Zamiast \fbox spróbujcie \boxed, np. \(\boxed{x^2}\)
Awatar użytkownika
robbo
Administrator
Posty: 235
Rejestracja: 06 mar 2008, 09:32
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 3 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: robbo »

Kilka kolejnych zmian w LaTeXu.
  • Problem indeksów przy lim/sum/int rozwiązałem następująco:
    • Indeksy są elegancko składane, gdy wzór jest zamknięty w znaczniku dtex. Np.\[\lim_{t\to 0}\int_0^t\sum_{n=0}^{+\infty} f_n(x)\;dx\]
    • W znaczniku tex dostępna jest komenda \Lim, która elegancko składa granice, np.

      Kod: Zaznacz cały

      \Lim_{x\to 0} x^2
      daje: \(\Lim_{x\to 0} x^2\). Zmieniłem też przycisk w edytorze tak, że domyślnie wstawia \Lim.
    • Dodałem też wygodny skrót do granic ciągów: \Limn zamiast \Lim_{n\to+\infty}. Np.

      Kod: Zaznacz cały

      \Limn \frac{1}{n}
      daje: \(\Limn \frac{1}{n}\).
    • Jeżeli komuś strasznie przeszkadza sposób składania całek w znaczniku tex, to może użyć komendy \Int{}{}. Np.

      Kod: Zaznacz cały

      \Int{a}{b}f(x)\;dx
      daje: \(\Int{a}{b}f(x)\;dx\)
  • Dodałem kilka wygodnych skrótów: \bez zamiast \setminus, \So zamiast \Rightarrow, \Os zamiast \Leftarrow, \iff zamiast \Leftrightarrow, \kre zamiast \overline. Np.

    Kod: Zaznacz cały

    A\So B\Os C\iff D\bez \kre{E} 
    daje \(A\So B\Os C\iff D\bez \kre{E}\) Odpowiednio zmieniłem też przyciski w edytorze tak, aby wstawiały te skróty.
  • Poprawiłem definicje funkcji odwrotnych do funkcji hiperbolicznych, są to \arsinh, \arcosh, \artgh, \arctgh (bez zbędnego 'c').
  • Uaktualniłem i rozszerzyłem poradnik LaTeXa: http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=20&t=12615 oraz ściągę z komend LaTeX'a (PDF).
  • Dodałem dwie linijki przycisków w edytorze.
  • Pojawił się znacznik odp. Został on dodany na użytek kreatora zestawów, co już niedługo się wyjaśni, ale można go używać do zamieszczenia odpowiedzi do zadania. Np.

    Odpowiedź: To jest odpowiedź.

Przy okazji, złagodziłem ograniczenia na avatary na forum: mogą być teraz 80px na 80px/100kb.
Wszystkie uwagi jak zwykle mile widziane.
Awatar użytkownika
denatlu
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1107
Rejestracja: 10 mar 2012, 12:35
Lokalizacja: Lublin
Podziękowania: 145 razy
Otrzymane podziękowania: 344 razy
Płeć:

Post autor: denatlu »

Ikonka z układem ma zły wpisany kod i nie działa.

Da się zrobić, żeby te ikonki pojawiały się bez kliknięcia w ODPOWIEDZ?
gg: 4987844
Spoiler
.\begin{cases} x \\ y \\ z \end{cases} - układ równań
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek
Awatar użytkownika
robbo
Administrator
Posty: 235
Rejestracja: 06 mar 2008, 09:32
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 3 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: robbo »

Dodałem przyciski do okienka 'szybkiej odpowiedzi' - dzięki.
Jeżeli chodzi o przycisk układu równań, to on jest OK: wstawia \begin{cases}\end{cases} Oczywiście, żeby to był prawdziwy układ równań trzeba dopisać równania. Oczywiście mógłby ten przycisk wstawiać przykładowe równania, ale wtedy trzeba by je za każdym razem kasować, co nie jest wygodne. Dokładnie tak samo jest z przyciskami macierzy/wyznacznika.
Awatar użytkownika
denatlu
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1107
Rejestracja: 10 mar 2012, 12:35
Lokalizacja: Lublin
Podziękowania: 145 razy
Otrzymane podziękowania: 344 razy
Płeć:

Re:

Post autor: denatlu »

robbo pisze: wstawia \begin{cases}\end{cases} Oczywiście, żeby to był prawdziwy układ równań trzeba dopisać równania. Oczywiście mógłby ten przycisk wstawiać przykładowe równania
Ja na przykład jak używam tego rzadko, to nigdy nie pamiętam jak to się wpisywało, dlatego właśnie mam w rozwinięciu napisane \begin{cases} x\\y \end{cases} i chyba tak by było lepiej, bo wiadomo przynajmniej gdzie wpisać, ale może to tylko mój problem.
gg: 4987844
Spoiler
.\begin{cases} x \\ y \\ z \end{cases} - układ równań
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek
ODPOWIEDZ