Jednokładność

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pinokio
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 271
Rejestracja: 03 lis 2012, 14:42
Podziękowania: 337 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Jednokładność

Post autor: Pinokio »

Dane są punkty \(O\) i \(X\) oraz niezerowe odcinki długości \(m\) i \(n\) \((m>n)\). Znajdź punkty:

a) \(J^2_o(X)\)

\(OX'=2 \cdot OX\)

b) \(J^{-1}_o(X)\)

\(OX'=-1 \cdot OX\)

c) \(J^{- \frac{1}{3}}_o(X)\)

\(OX'=- \frac{1}{3} \cdot OX\)

d) \(J^{ \frac{m}{n}}(X)\)

Nie wiem, czy to jest dobrze. Proszę o sprawdzenie i poprawę.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

właściwie to masz dobrze ale ja przy takim sformułowaniu zadania wymagałabym raczej obrazka z ewentualnym opisem konstrukcji:
i tak
a)
ScreenHunter_196.jpg
ScreenHunter_196.jpg (8.73 KiB) Przejrzano 262 razy
b)
ScreenHunter_195.jpg
ScreenHunter_195.jpg (9.69 KiB) Przejrzano 262 razy
c)
ScreenHunter_204.jpg
ScreenHunter_204.jpg (10.19 KiB) Przejrzano 252 razy
a w tym ostatnim nie napisałeś jaki jest środek jednokładności :(. (jeżeli X to jest dużo łatwiej niż jeżeli O :lol: )
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Narysuję ten nietrywialny przypadek:
ScreenHunter_201.jpg
ScreenHunter_201.jpg (11.64 KiB) Przejrzano 257 razy
I tu widać do czego potrzebny jet opis konstrukcji. A może się mylę ? Jeśli potrzebny to pisz , jeśli nie to sobie daruję. Prawdę mówiąc mam już gotowy więc to jest kwestia kliknięcia ale może wolisz sam :) .
Pinokio
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 271
Rejestracja: 03 lis 2012, 14:42
Podziękowania: 337 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Re: Jednokładność

Post autor: Pinokio »

W d) \(J^{ \frac{m}{n}}_o (X)\). Czy można prosić o opis jak to narysować?
Dziękuję za sprawdzenie.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Jednokładność

Post autor: radagast »

1) kreślę prostą prostopadłą do \(OX\), przechodzącą przez \(X\)
2) odkładam na niej odcinek \(XY,\) długości \(n\)
3)kreślę prostą \(k\) odległą od prostek \(OX\) o \(m\)
4) Prosta \(OY\) i prosta \(k\) przecinają się w punkcie \(Y'\). Kreślę prostą prostopadłą do \(OX\)przechodzącą przez \(Y'\). Przecina ona prostą \(OX\) w punkcie \(X'\).
ODPOWIEDZ