Dowód z wartością bezwzględną

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Dowód z wartością bezwzględną

Post autor: Januszgolenia »

Udowodnij korzystając z definicji wartości bezwzględnej. \(Ix+yI \le IxI+IyI\)
Awatar użytkownika
patryk00714
Mistrz
Mistrz
Posty: 8799
Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękowania: 92 razy
Otrzymane podziękowania: 4450 razy
Płeć:

Re: Dowód z wartością bezwzględną

Post autor: patryk00714 »

trzeba porozbijać na przypadki:

\(x,y>0 \;\;\;\;\ 0 \ge 0\)

\(x>0 \;\;\ y<0 \;\;\;\ x+y>0 \;\;\;\ 0 \le -2y\)

\(x>0 \;\;\;\ y<0 \;\;\;\ x+y<0 \;\;\;\ 0 \le 2x\)

\(x,y<0 \;\;\;\ 0 \le 0\)

itp
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

\(\exp (i \pi) +1=0\)
Awatar użytkownika
kamil13151
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1528
Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 170 razy
Otrzymane podziękowania: 502 razy
Płeć:

Re: Dowód z wartością bezwzględną

Post autor: kamil13151 »

O wiele lepiej jest po prostu podnieść do kwadratu i pozostaje pokazać, że \(|xy| \ge xy\) co jest już trywialne.
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Re: Dowód z wartością bezwzględną

Post autor: Januszgolenia »

Czy to jest dobrze \(Ix+yI^2 \le (IxI+IyI)^2\)
\(x^2+2xy+y^2 \le x^2+2IxyI+y^2\)
\(xy \le IxyI\)
1.\(x \ge 0 i y \ge 0 ; xy \ge 0\) Zatem xy=xy
2.\(x \ge 0 i y<0 ; xy<0\) Zatem -xy>xy
3. x<0 i y<0 ; xy>0 Zatem xy=xy
4. \(x<0 i y \ge 0; xy<0\) Zatem -xy>xy
Awatar użytkownika
kamil13151
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1528
Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 170 razy
Otrzymane podziękowania: 502 razy
Płeć:

Post autor: kamil13151 »

Nie ma potrzeby rozpatrywania 4 przypadków, wystarczą dwa, jakie?
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Re: Dowód z wartością bezwzględną

Post autor: Januszgolenia »

x i y tego samego znaku oraz x i y różnych znaków.
ODPOWIEDZ