Kombinatoryka 2

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marlena01
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 152
Rejestracja: 23 mar 2010, 15:47
Podziękowania: 39 razy

Kombinatoryka 2

Post autor: marlena01 »

3. Dziecko sprawne manualnie, ale nie umiejące czytać rozsypało litery słowa SKAKANKA. Ile różnych słów (mających sens lub nie) może ono ponownie ułożyć ?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Wybierasz 3 miejsca z ośmiu dla liter A, 3 miejsca z pozostałych pięciu dla liter K, na pozostałych dwóch miejscach lokujesz dowolnie litery S oraz N
\({8\choose3}\cdot{5\choose3}\cdot2!=\frac{6\cdot7\cdot8}{2\cdot3}\cdot\frac{4\cdot5}{2}\cdot2=56\cdot20=1120\)
josselyn
Expert
Expert
Posty: 4026
Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1914 razy
Płeć:

Re: Kombinatoryka 2

Post autor: josselyn »

\(S
KKK
AAA
N

\frac{8!}{3! \cdot 3!}\)

permutacje z powtórzeniami
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”

George Polya
marlena01
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 152
Rejestracja: 23 mar 2010, 15:47
Podziękowania: 39 razy

Post autor: marlena01 »

nie rozumiem rozwiazania
Awatar użytkownika
denatlu
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1107
Rejestracja: 10 mar 2012, 12:35
Lokalizacja: Lublin
Podziękowania: 145 razy
Otrzymane podziękowania: 344 razy
Płeć:

Post autor: denatlu »

którego rozwiązania?
gg: 4987844
Spoiler
.\begin{cases} x \\ y \\ z \end{cases} - układ równań
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek
marlena01
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 152
Rejestracja: 23 mar 2010, 15:47
Podziękowania: 39 razy

Post autor: marlena01 »

tego co mi rozwiazali wyżej.. wgl nie wiem co to znaczy ten znaczek !, .. moglby ktos mi te zadanie rozwiazać po chłopsku ?
Awatar użytkownika
denatlu
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1107
Rejestracja: 10 mar 2012, 12:35
Lokalizacja: Lublin
Podziękowania: 145 razy
Otrzymane podziękowania: 344 razy
Płeć:

Post autor: denatlu »

słyszałaś o silni? po chłopsku tego nie rozwiążesz.
gg: 4987844
Spoiler
.\begin{cases} x \\ y \\ z \end{cases} - układ równań
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek
marlena01
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 152
Rejestracja: 23 mar 2010, 15:47
Podziękowania: 39 razy

Post autor: marlena01 »

nie bo my niczym takim nie liczymy w szkole
miodzio1988
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1751
Rejestracja: 05 sie 2009, 13:08
Otrzymane podziękowania: 207 razy

Post autor: miodzio1988 »

A czym liczyliście?
W sprawie rozwiązania zadań proszę pisać na numer GG
6401380
ODPOWIEDZ