(trygonometria) Oblicz funcje trygonometryczne kątów...

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
titanf6
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 16 kwie 2013, 18:32
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

(trygonometria) Oblicz funcje trygonometryczne kątów...

Post autor: titanf6 »

Proszę o rozwiązanie zadania :
Oblicz funcje trygonometryczne kątów na rysunku
bez tytułu.PNG
bez tytułu.PNG (184.06 KiB) Przejrzano 430 razy
titanf6
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 16 kwie 2013, 18:32
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Post autor: titanf6 »

W podpunkcie a) najdłuższy bok ma 13,naprzeciw kąta alfa 5
b) u góry bok ma 8 naprzeciw kąta alfa 2
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6589
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1119 razy
Płeć:

Re: (trygonometria) Oblicz funcje trygonometryczne kątów...

Post autor: anka »

a)
Oznaczenia
\(a=5\)
\(c=13\)

Obliczam b
\(b^2=c^2-a^2\)

\(b^2=13^2-5^2\)

\(b^2=169-25\)

\(b^2=144\)

\(b= \sqrt{144}\)

\(b=12\)

\(sin\alpha=\frac{a}{c}\)

\(sin\alpha=\frac{5}{13}\)


\(cos\alpha= \frac{b}{c}\)

\(cos\alpha= \frac{12}{13}\)


\(tg\alpha= \frac{a}{b}\)

\(tg\alpha= \frac{5}{12}\)


\(ctg\alpha= \frac{b}{a}\)

\(ctg\alpha= \frac{12}{5}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6589
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1119 razy
Płeć:

Re:

Post autor: anka »

kacper218 pisze:nic nie widać...
jak nie widać jak widać :D
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4080
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 7 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Re: Re:

Post autor: kacper218 »

anka pisze:
kacper218 pisze:nic nie widać...
jak nie widać jak widać :D
Jak otworzyłem drugi lub trzeci raz dopiero dojrzałem szczegóły :D
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6589
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1119 razy
Płeć:

Post autor: anka »

b)
Oznaczenia
\(a=2\)
\(b=8\)

Obliczam c
\(c^2=a^2+b^2\)

\(c^2=2^2+8^2\)

\(c^2=4+64\)

\(c^2=68\)

\(c= \sqrt{68}\)

\(c=2\sqrt{17}\)

\(sin\alpha=\frac{a}{c}\)

\(sin\alpha=\frac{2}{2\sqrt{17}}\)

\(sin\alpha=\frac{ \sqrt{17} }{17}\)

\(cos\alpha= \frac{b}{c}\)

\(cos\alpha= \frac{8}{2\sqrt{17}}\)

\(cos\alpha= \frac{4 \sqrt{17} }{17}\)


\(tg\alpha= \frac{a}{b}\)

\(tg\alpha= \frac{2}{8}\)

\(tg\alpha= \frac{1}{4}\)


\(ctg\alpha= \frac{b}{a}\)

\(ctg\alpha= \frac{8}{2}\)

\(ctg\alpha=4\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ