Zadania z planimetrii

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
paula77
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 48
Rejestracja: 12 wrz 2012, 19:05
Podziękowania: 45 razy
Płeć:

Zadania z planimetrii

Post autor: paula77 »

1. W trapezie równoramiennym podstawy mają długości 9 cm i 3 cm. Długość ramienia jest równa 5 cm. Oblicz odległość punktu przecięcia przekątnych tego trapezu od obu jego podstaw.
2. Narysuj odcinki a=3 cm, b=4 cm, c=5 cm. Wykreśl taki odcinek x, aby zachodziła proporcja \(\frac{b}{a}\)=\(\frac{x}{c}\)
hophophophop
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 297
Rejestracja: 05 lut 2013, 21:55
Lokalizacja: Matura
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 145 razy
Płeć:

Post autor: hophophophop »

Podziękuj jak pomogłem :)
ODPOWIEDZ