II próbna matura 2013 z zadania.info

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij

II próbna matura była:

Podstawa - łatwa
4
9%
Podstawa - normalna
10
22%
Podstawa - trudna
2
4%
Rozszerzenie - łatwa
0
Brak głosów
Rozszerzenie - normalna
11
24%
Rozszerzenie - trudna
18
40%
 
Liczba głosów: 45

kejkun
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 662
Rejestracja: 27 paź 2012, 18:53
Podziękowania: 175 razy
Otrzymane podziękowania: 71 razy
Płeć:

Re: II próbna matura 2013 z zadania.info

Post autor: kejkun »

a dlaczego prawdo. nie moze wygladac tak:

1. część:

\({5 \choose 2} \ \cdot \ {5 \choose 3} \ \cdot \ {3 \choose 1} \ \cdot \ {2 \choose 1} \ \cdot \ { 2\choose 1}\)
zakladajac , ze kolejnosc pudel, jak i kul jest wazna :
z 5 pudel wybieram 2,ktore bd puste, z 5 kul wybieram 3 , z 2 pudel wybieram 1, w ktore wladuje 3 kule,

dalej znowu z 2 kul biore 1 , laduje do 1 pudla z dwoch.
dalej 1 kula, 1 pudlo.

przy okazji zapraszam tu:
http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=7&t=49825

mam problem z latexem :(
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Nie podajesz pierwszych linijek Twojego zapisu...
\(4sinx sin2x-3cosx\cdot cos 2x=sin^3x\cdot sin2x+3 cosx\)
\(8sin^2x\cdot cosx-3cosx (1-2sin^2x)=8sin^4x\cdot cos x+3 cos x\)
\(8sin^2x\cdot cos x-6cos x+6cosx\cdot sin ^2x-8 sin^4x\cdot cosx=0\\
cosx(-8sin^4x+14sin^2x-6)=0\)

Dalej już prościutko...(podziel obie strony przez 2 i delta...)
Musisz mieć coś nie tak na samym początku...
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
kejkun
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 662
Rejestracja: 27 paź 2012, 18:53
Podziękowania: 175 razy
Otrzymane podziękowania: 71 razy
Płeć:

Post autor: kejkun »

ale ja korzystam z podstawienia
\(sin2 x = 2cosxsinx
cos2x = cos^2x - sin^2x\)

stad roznica w naszych wersjach.
a dalej korzystam raz z "1" trygonometrycznej.

i wtedy to 1 linijka na gorze.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Re: sprawdzenie zadania 4. z 2 arkusza

Post autor: Galen »

kejkun pisze:witam, czy moglby ktos sprawdzic ? rozpisuje ze wzoru na sinus/ cosinus 2 alf

\(8sin^2xcosx-3cos^3x-cosxsin^2x-8sin^4xcos-3cosx=0 \\
cosx \left(8sin^2x - 3cos^2x - sin^2x-8sin^4x-3 \right)\)


\(cosx \left(8sin^2x - 3+3sin^2x - sin^2x-8sin^4x-3 \right)\)

\(\left(10sin^2x - 6-8sin^4x \right)\)

podstawiajac
\(sin^2x = t\)
dostajemy \(-8t^2+10t-6=0\)
co mnie martwi bo delta ujemna,
a do tego \(cosx =0\)
niestety nie dziala mi tu latex dobrze :(
Pierwsza linijka :
\(8sin^x cos x-3cos^3x+3sin^2x cosx....\)
U Ciebie nie ma 3 tylko \(sin^2x\cdot cos x\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Awatar użytkownika
wodnik
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 107
Rejestracja: 24 cze 2008, 11:35
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Post autor: wodnik »

Tak jak liczysz jest ok, ale powinno być
\({5 \choose 2} \ \cdot \ {5 \choose 3} \ \cdot \ {3 \choose 1} \ \cdot \ {2 \choose 1} \ \cdot \ { 1\choose 1}\)
to jest 600, czyli 25*40. Do tego oczywiście musisz dodać drugą część.
kejkun
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 662
Rejestracja: 27 paź 2012, 18:53
Podziękowania: 175 razy
Otrzymane podziękowania: 71 razy
Płeć:

Post autor: kejkun »

a czemu tylko raz 2 po 1?
raz wybieram 1 z 2 pudeł, potem wybieram 1 z 2 kul, bo są oznaczone.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1869
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Re: II próbna matura 2013 z zadania.info

Post autor: supergolonka »

Napisałeś:
kejkun pisze:a dlaczego prawdo. nie moze wygladac tak:
z 5 pudel wybieram 2,ktore bd puste, z 5 kul wybieram 3 , z 2 pudel wybieram 1, w ktore wladuje 3 kule,
dalej znowu z 2 kul biore 1 , laduje do 1 pudla z dwoch. dalej 1 kula, 1 pudlo.
A powinno być
z 5 pudel wybieram 2,ktore bd puste, z 5 kul wybieram 3 , z 3 pudel wybieram 1, w ktore wladuje 3 kule,
dalej znowu z 2 kul biore 1 , laduje do pierwszego pudla z dwoch. Dalej nie ma wyboru.

Dwie kule w dwóch pudełkach możesz umieścić na 2 sposoby, a nie 4.
kejkun
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 662
Rejestracja: 27 paź 2012, 18:53
Podziękowania: 175 razy
Otrzymane podziękowania: 71 razy
Płeć:

Post autor: kejkun »

"Dwie kule w dwóch pudełkach możesz umieścić na 2 sposoby, a nie 4."

mamy kula A, kula B
pudełko C, pudełko D

OPCJE :
pudełko C, kula A pudełko D, kula B
pudełko D, kula A, pudełko C, kula B
PUdełko C, kula B pudełko D, kula A
pudełko D, kula b, pudełko C, kula A

jak widac 2 pudelka, i 2 kule na 4 sposoby.
pod warunkiem, ze rozrozniamy pudelka, a poniewaz, na poczatku wybieralismy systemem: 2 pudełka z 5 oraz 3 kule z 5.
więc czemu tak nie można iść dalej ?
więc dalej : wybieram 1 z 2 pudełek, oraz 1 z 2 kul.
co daje razem 4.
co jest złego w tym rozumowaniu ?

", z 3 pudel wybieram 1, w ktore wladuje 3 kule," tu moja literówka, fakt .

czyli się sprowadza do tego, czy kolejność wyboru pudła ma znaczenie, czy też nie ? czemu ?? bo rzecz biorąc
na początku ma znaczenie, które będą puste, i do którego włoze 3 kule. a potem do ktorego pierwszego 1 kule juz nie ?
Johny94
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 88
Rejestracja: 06 gru 2010, 15:20
Podziękowania: 23 razy
Otrzymane podziękowania: 7 razy

Post autor: Johny94 »

Dwie kule w dwóch pudełkach możemy umieścić na 2 sposoby!
Rozstaw sobie na stole dwa pudełka i weź dwie kulki, raz pierwszą kulkę dajesz do pierwszego pudełka, a za drugim razem do drugiego i koniec, bo jak zamienisz pudełka, to przecież powielisz teraz rozmieszczenia, nie istotne jest gdzie leżą pudełka, tylko jaka kulka jest w jakim pudełku. Na początku liczymy ile jest możliwości ustawienia różnych pudełek ze sobą, a nie w jakiej kolejności one są ustawione, pudełka są w miejscu, my rozmieszczamy tylko kulki.
riley919
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 03 mar 2013, 23:48
Płeć:

Post autor: riley919 »

jaki wynik w 9?
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4078
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Post autor: kacper218 »

najlepiej wykupić abonament :) chodzi o podstawę czy roz?
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
zuzioku
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 01 mar 2013, 13:26
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Re: II próbna matura 2013 z zadania.info

Post autor: zuzioku »

Ej, moze mii ktos wytlumaczyc skad nagle po podstawieniu za x -x po pierwszym nawiasie pojawia sie 14?????????
Awatar użytkownika
wodnik
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 107
Rejestracja: 24 cze 2008, 11:35
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Post autor: wodnik »

O które zadanie chodzi?
ODPOWIEDZ