Wyznacz wzór ogólny ciągu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
paula77
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 48
Rejestracja: 12 wrz 2012, 19:05
Podziękowania: 45 razy
Płeć:

Wyznacz wzór ogólny ciągu

Post autor: paula77 »

1. Suma pierwszego i dziesiątego wyrazu ciągu arytmetycznego jest równa 24. Iloczyn czwartego i piątego wyrazu tego ciągu jest równy 99. Wyznacz wzór ogólny ciągu.
Odp. a = 2n+1 lub a = 30n-153

2. Suma kwadratów pierwszego i czwartego wyrazu ciągu arytmetycznego jest równa 34, a różnica ósmego i trzeciego wyrazu wynosi 5\(\sqrt{2}\). Wyznacz wzór ogólny tego ciągu.
Odp. a = \(\sqrt{2}\)n lub a = \(\sqrt{2}\)n-5\(\sqrt{2}\)
josselyn
Expert
Expert
Posty: 4026
Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1914 razy
Płeć:

Re: Wyznacz wzór ogólny ciągu

Post autor: josselyn »

1
Rozwiąż układ równań
\(a+a+9r=24
(a+3r)(a+4r)=99\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”

George Polya
ODPOWIEDZ