1.Dany jest trójkąt o bokach długości 10,8,12. Oblicz długość promienia okręgu opisanego na trójkącie i sinus najwyższego kąta.
Rysunek+obliczenia
2.Przyprostokątne trójkąta prostokątnego mają długość 8 i 6 .Oblicz,jakim procentem długości promienia okręgu opisanego na trójkącie jest długość promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt.
Rysunek+obliczenia
3.Dany jest równoległobok ABCD o kącie 120stop,dłuższej przyprostokątnej 18 i krótszym boku 8.Wyznacz długość drugiego boku tego równoległoboku. Rysunek + obliczenia.
4.Dany jest trapez ABCD o podstawach AB,CD takich że /AB/=40, i /CD/=20 i wysokość h=24
Wysokość trapezu podzielono na dwie części w stosunku 2:3,licząc od krótszej podstawy i przez punkt podziału poprowadzono prostą równoległą do podstaw.Oblicz długość odcinka zawartego w tej prostej i w trapezie. Rysunek + obliczenie
5.Dany jest trapez równoramienny ABCD o podstawach AB,CD. Przekątne trapezu przecinają się pod kątem prostym i dzielą w stosunku 1:3.Wysokość trapezu jest równa 12.Oblicz pole tego trapezu.
PILNE.Bardzo proszę do wszystkich zadań o rysunek i wszystkie obliczenia.
Planimetria-Zadania
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
Re: Planimetria-Zadania
1.
Promień okręgu opisanego na trójkącie
\(R=\frac{abc}{4 P_{trojkata}}\)
Pole z Herona
Nie wiem co znaczy
Promień okręgu opisanego na trójkącie
\(R=\frac{abc}{4 P_{trojkata}}\)
Pole z Herona
Nie wiem co znaczy
wiola244 pisze: sinus najwyższego kąta.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
Re: Planimetria-Zadania
2.
\(c\) liczysz z Pitagorasa
Promień okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny
\(r= \frac{a+b-c}{2}\)
Promień okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym
\(R= \frac{c}{2}\)
\(\frac{r}{R} \cdot 100 \ %\)
\(c\) liczysz z Pitagorasa
Promień okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny
\(r= \frac{a+b-c}{2}\)
Promień okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym
\(R= \frac{c}{2}\)
\(\frac{r}{R} \cdot 100 \ %\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
Re: Planimetria-Zadania
Gdzie w równoległoboku jest przyprostokątna?wiola244 pisze: 3.Dany jest równoległobok ABCD o kącie 120stop,dłuższej przyprostokątnej 18 i krótszym boku 8.Wyznacz długość drugiego boku tego równoległoboku. Rysunek + obliczenia.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: Planimetria-Zadania
5
\(\frac{a}{b}= \frac{1}{3}
b=3a
\frac{h_1}{h_2}= \frac{1}{3}
h_2=3h_1
h_1+h_2=12
h_1+3h_1=12
4h_1=12
h_1=3
(h_1)^2=(0.5a)^2
h_1=0.5a
3=0.5a
a=6
b=3a=18
P=0.5(a+b)h= 0.5(18+6) \cdot 12=144\)
\(\frac{a}{b}= \frac{1}{3}
b=3a
\frac{h_1}{h_2}= \frac{1}{3}
h_2=3h_1
h_1+h_2=12
h_1+3h_1=12
4h_1=12
h_1=3
(h_1)^2=(0.5a)^2
h_1=0.5a
3=0.5a
a=6
b=3a=18
P=0.5(a+b)h= 0.5(18+6) \cdot 12=144\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: Planimetria-Zadania
\(4
h=5e
\frac{2e}{5e}= \frac{2}{5}=\frac{x}{40}
x=16
\frac{3e}{5e}=\frac{3}{5}= \frac{y}{20}
y=12
x+y=28\)
h=5e
\frac{2e}{5e}= \frac{2}{5}=\frac{x}{40}
x=16
\frac{3e}{5e}=\frac{3}{5}= \frac{y}{20}
y=12
x+y=28\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: Planimetria-Zadania
Zadanie 5
Rysunek
Rysunek
- Załączniki
-
- Bez tytułu.png (7.34 KiB) Przejrzano 3663 razy
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: Planimetria-Zadania
Zadanie 4
Rysunek
Rysunek
- Załączniki
-
- Bez tytułu.png (8.93 KiB) Przejrzano 3662 razy
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Re: Planimetria-Zadania
Chodziło o sinus największego kątaanka pisze:1.
Promień okręgu opisanego na trójkącie
\(R=\frac{abc}{4 P_{trojkata}}\)
Pole z Herona
Nie wiem co znaczywiola244 pisze: sinus najwyższego kąta.
Re: Planimetria-Zadania
Ma być dłuższej przekątnej 18anka pisze:Gdzie w równoległoboku jest przyprostokątna?wiola244 pisze: 3.Dany jest równoległobok ABCD o kącie 120stop,dłuższej przyprostokątnej 18 i krótszym boku 8.Wyznacz długość drugiego boku tego równoległoboku. Rysunek + obliczenia.