Mógłby mi ktoś wytłumaczyć skąd się wzięły te wyniki?
Na półce w bibliotece ustawiono 7 nowel i 8 biografii. Oblicz prawdopodobieństwo wyboru tego, że dwie losowo wybrane książki to:
a) nowele,
b) nowela i biografia.
a)\(\frac{1}{5}\)
b)\(\frac{8}{15}\)
Prawdopodobieństwo
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć:
Re: Prawdopodobieństwo
a) wybieramy dwie książki spośród 15, zatem wszystkich możliwości jest \({ 15\choose 2}\)
nowele możemy wybrać na \({ 7 \choose 2}\) sposobów stąd:
\(P(A)= \frac{{ 7 \choose 2}}{ { 15\choose 2}} = \frac{1}{5}\)
nowele możemy wybrać na \({ 7 \choose 2}\) sposobów stąd:
\(P(A)= \frac{{ 7 \choose 2}}{ { 15\choose 2}} = \frac{1}{5}\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć:
Re: Prawdopodobieństwo
W drugim naszą omegą ponownie jest \({15 \choose 2}\)
natomiast nowela ma być jedna (wybieramy spośród siedmiu pozycji) oraz jedna biografia (wybieramy spośród stąd zdarzenia sprzyjające to \({ 7\choose 1} { 8\choose 1}=8 \cdot 7 =56\)
zatem mamy \(P(B)= \frac{56}{ { 15\choose 2} }= \frac{8}{15}\)
natomiast nowela ma być jedna (wybieramy spośród siedmiu pozycji) oraz jedna biografia (wybieramy spośród stąd zdarzenia sprzyjające to \({ 7\choose 1} { 8\choose 1}=8 \cdot 7 =56\)
zatem mamy \(P(B)= \frac{56}{ { 15\choose 2} }= \frac{8}{15}\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)