Wiedząc, że log2=0,30 i log3=0,48, oblicz
a) log18
b)log6 \(\frac{2}{3}\)
c)log5
d)log(dolny indeks 10)(\(\frac{1}{ \sqrt[3]{2} }\))
Logarytmy
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: Logarytmy
a)
\(log18=log(2*3^2)=log2+log3^2=log2+2log3=0.3+2*0.48=1,26\)
\(log18=log(2*3^2)=log2+log3^2=log2+2log3=0.3+2*0.48=1,26\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: Logarytmy
b)
\(\log 6\frac{2}{3}=\log\frac{20}{3}=\log 20-\log 3=\log(2\cdot 10)-\log 3=\log 2+\log 10-\log 3=0,3+1-0,48=0,82\)
\(\log 6\frac{2}{3}=\log\frac{20}{3}=\log 20-\log 3=\log(2\cdot 10)-\log 3=\log 2+\log 10-\log 3=0,3+1-0,48=0,82\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: Logarytmy
c)
\(\log 5=\log\frac{10}{2}=\log 10-\log 2=1-0,3=0,7\)
\(\log 5=\log\frac{10}{2}=\log 10-\log 2=1-0,3=0,7\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: Logarytmy
d)
\(\log_{10}\frac{1}{\sqrt[3]{2}}=\log2^{-\frac{1}{3}}=-\frac{1}{3}\log 2=-\frac{1}{3}\cdot 0,3=-0,1\)
\(\log_{10}\frac{1}{\sqrt[3]{2}}=\log2^{-\frac{1}{3}}=-\frac{1}{3}\log 2=-\frac{1}{3}\cdot 0,3=-0,1\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę