Zbiorem wartosci funkcji f(x)= x-5 podzielone przez |x-5| jest:
a. R\{5}
b. {5}
c. {1,-1}
d. R\{-1,1}
Zadanko2:
Do wykresu fuknkcji okreslonej wzorem f(x)=ax+b naleza punkty:
A=(0,3)
b=(3,-3)
Wynika stad ze:
A.{a=2,b=3}
B.{a=2,b=-3}
C.{a=-2, b=-3}
D.(a=-2, b=3}
Jesli ktos wie jak to rozwiazac to prosilbym o pomoc, z gory dzieki potrzebuje rozwiazac te 3 zadanka na jutro.
Zadanko3:
Dana jest funkcja f określona wzorem f(x)=xkwadrat+4x+3. Wowczas:
a) funkcja osiaga wartosc najwieksza
b)osia symetrii wykresu jest prosta x=2
c)funkcja osiaga wartosc najmniejsza
Zbiorem wartosci funkcji f(x)= x-5 podzielone przez |x-5| je
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6589
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1119 razy
- Płeć:
1. \(f(x)=\frac{x-5}{|x-5|}=\{\frac{x-5}{x-5}=1 \ dla x\ge0\\ \frac{x-5}{-(x-5)}=-1 \ dla x<0\)
2.
y=ax+b
A=(0,3)
B=(3,-3)
Rozwiąż układ równań:
\(\{3=a\cdot0+b\\-3=a\cdot 3+b\)
3.
\(f(x)=x^2+4x+3.\)
Ramiona paraboli w górę, więc przyjmuje wartość najmniejszą.
2.
y=ax+b
A=(0,3)
B=(3,-3)
Rozwiąż układ równań:
\(\{3=a\cdot0+b\\-3=a\cdot 3+b\)
3.
\(f(x)=x^2+4x+3.\)
Ramiona paraboli w górę, więc przyjmuje wartość najmniejszą.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.