Czy mozna taką całke rozwiać takim sposobem podstawiając \(t^2=1+cosx\)
\(\int_{}^{} \frac{dx}{sinx \sqrt{1+cosx} } = \int_{}^{} \frac{sinxdx}{sin^2x \sqrt{1+cosx} }\)
bo np. w całce \(\int_{}^{} \frac{dx}{sinx}\) nie można rozpisywać \(\int_{}^{} \frac {sinxdx}{sin^2x}\) czego nie rozumiem proszę o wytłumaczenie
całka rozszerzanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 153
- Rejestracja: 12 cze 2009, 13:08
- Podziękowania: 35 razy
-
- Guru
- Posty: 17554
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7436 razy
- Płeć:
Re: całka rozszerzanie
Można ! Tylko po co ?marcin2447 pisze: bo np. w całce \(\int_{}^{} \frac{dx}{sinx}\) nie można rozpisywać \(\int_{}^{} \frac {sinxdx}{sin^2x}\) czego nie rozumiem proszę o wytłumaczenie
-
- Często tu bywam
- Posty: 153
- Rejestracja: 12 cze 2009, 13:08
- Podziękowania: 35 razy
Re: całka rozszerzanie
żeby ją rozwiązać \(\int_{}^{} \frac{sinxdx}{sin^2x} =\int_{}^{} \frac{sinxdx}{1-cos^2x}\) i podstawianie \(t=cosx\) \(dt=-sinxdx\). Właściwie nie rozumie dlaczego takie liczenie całki jest błedne.
-
- Często tu bywam
- Posty: 153
- Rejestracja: 12 cze 2009, 13:08
- Podziękowania: 35 razy