Równanie wymierne z treścią

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zbawcaswiata
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 211
Rejestracja: 25 mar 2012, 11:34
Podziękowania: 73 razy
Płeć:

Równanie wymierne z treścią

Post autor: zbawcaswiata »

Basen można napełnić dwoma kranami. Pierwszy kran napełnia basen 8 godzin, a drugi w czasie trzy razy dłuższym niż gdy basen jest napełniany dwoma kranami. W ciągu ilu godzin napełnia basen drugi kran?

Jak zrobić to analizą?

\(8\)- I kran
\(3(8+x\))- II kran(x)

i co dalej? chce to zrobić przy pomocy układu równań.
Awatar użytkownika
alexx17
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2084
Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
Lokalizacja: Szczecin
Podziękowania: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 937 razy
Płeć:

Post autor: alexx17 »

Wystarczy równanie:
http://www.zadania.info/7391582
zbawcaswiata
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 211
Rejestracja: 25 mar 2012, 11:34
Podziękowania: 73 razy
Płeć:

Post autor: zbawcaswiata »

Ale ja chce własnie metodą z układem równań, bo inaczej nie umiem.
josselyn
Expert
Expert
Posty: 4026
Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1914 razy
Płeć:

Post autor: josselyn »

y-||kran
x-I i II kran
8-I kran
\(y=3x\)
\(\frac{1}{8} =\frac{1}{x}+\frac{1}{y}\)
\(\frac{1}{8} =\frac{1}{x}+\frac{1}{3x}\)
sprowadz prawa strone do wsplonego mianownika, a potem zastosuj regule krzyzowa
\(x=\frac{16}{3}\)
\(3 x=16\)

jednak jasniejszy sposob, to ten przedstawiony powyzej, ale skoro mialo byc ukladem rownan
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”

George Polya
ODPOWIEDZ