1.Suma trzech liczb x,y oraz z wynosi 6, a ich wariancja jest równa 21.Oblicz sumę kwadratów tych liczb.
2.Maciek i Grzegorz analizowali wyniki swoich prac klasowych z matematyki.Każdy z chłopców ma po pięć ocen.Maciek uzyskał następujące wyniki :4,4,2,5,5.Okazało się ,że średnia ocen Grzegorza jest o 1 mniejsza niż średnia ocen Maćka.Wiedząc,że wariancja ocen każdego z chłopców była taka sama i wynosiła 1,2,uzupełnij oceny Grzegorza z prac klasowych z matematyki,jeśli wiadomo,że wśród pięciu ocen są 2,3,3.
3.W prywatnej specjalistycznej przychodni lekarskiej pracuje 4 lekarzy więcej niż pozostałych pracowników.Średnia pensja lekarzy zatrudnionych w tej przychodni wynosi 3850 zł,zaś średnia pensja pozostałych pracowników jest o 1900 zł niższa.Średnia płaca wszystkich pracowników tej przychodni jest równa 3090 zł.Oblicz,ilu lekarzy pracuje w tej przychodni.
Za rozwiązania dziękuj ę !
statystyka opisowa
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 187
- Rejestracja: 01 maja 2011, 12:01
- Podziękowania: 106 razy
- Otrzymane podziękowania: 4 razy
- Płeć:
Re: statystyka opisowa
3.
x - ilość lekarzy
y - ilość pozostałych pracowników
\(y+4 = x\)
\(\frac{3850x + 1950y}{x+y} = 3090\)
\(3850(y+4)+1950y = 3090(y+4+y)
3850y+15400 + 1950y = 6180y + 12360
380y = 3040
y = 8
x = 12\)
x - ilość lekarzy
y - ilość pozostałych pracowników
\(y+4 = x\)
\(\frac{3850x + 1950y}{x+y} = 3090\)
\(3850(y+4)+1950y = 3090(y+4+y)
3850y+15400 + 1950y = 6180y + 12360
380y = 3040
y = 8
x = 12\)