wierzchołki trójkąta
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 427
- Rejestracja: 07 cze 2011, 16:32
- Podziękowania: 351 razy
- Płeć:
wierzchołki trójkąta
W trójkącie ABC dany jest wierzchołek A=(1,2) oraz dane są równania dwóch dwusiecznych kątów wewnętrznych \(d1:2x-y+3=0\) i \(d2:x+y-1=0\). Wyznaczyć pozostałe wierzchołki trójkata
Odp: \(B=( \frac{-9}{7} ; \frac{16}{7}); C=( \frac{-11}{10}; \frac{4}{5} )\)
Odp: \(B=( \frac{-9}{7} ; \frac{16}{7}); C=( \frac{-11}{10}; \frac{4}{5} )\)
Ludzie genialni są podziwiani, bogatym się zazdrości, potężni budzą strach, ale tylko ludziom z charakterem można zaufać.
-
- Stały bywalec
- Posty: 427
- Rejestracja: 07 cze 2011, 16:32
- Podziękowania: 351 razy
- Płeć:
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć:
Re: wierzchołki trójkąta
Hmm przyznam szczerze, że chwile się głowiłem na tym zadaniem, jednakże nie udało mi się wpaść na pomysł jak to poprowadzić do końca. Wysyłam jednak rysunek i moje podstawowe obliczenie z nadzieją, ze pomogą być może innym. Ja jeszcze pomyślę 
P.S przerywane proste na rysunku są nieznane, zarówno jak promień okręgu i punkty A i B rzecz jasna
Obliczamy współrzędne punktu przecięcia się dwusiecznych \(S=(x,y)\)
\(2x+3=-x+1 \Rightarrow 3x=-2 \Rightarrow x=- \frac{2}{3}\)
\(y= \frac{5}{3}\)
niech \(l:y_{as}=ax+b\)
\(-2=-a-b\)
\(\frac{5}{3}=- \frac{2}{3}a+b\), zatem \(- \frac{5}{3}a=- \frac{1}{3} \Rightarrow a= \frac{1}{5}\), a więc \(b= \frac{9}{5}\)
zatem \(y_{as}= \frac{1}{5}x+ \frac{9}{5}\)

P.S przerywane proste na rysunku są nieznane, zarówno jak promień okręgu i punkty A i B rzecz jasna

Obliczamy współrzędne punktu przecięcia się dwusiecznych \(S=(x,y)\)
\(2x+3=-x+1 \Rightarrow 3x=-2 \Rightarrow x=- \frac{2}{3}\)
\(y= \frac{5}{3}\)
niech \(l:y_{as}=ax+b\)
\(-2=-a-b\)
\(\frac{5}{3}=- \frac{2}{3}a+b\), zatem \(- \frac{5}{3}a=- \frac{1}{3} \Rightarrow a= \frac{1}{5}\), a więc \(b= \frac{9}{5}\)
zatem \(y_{as}= \frac{1}{5}x+ \frac{9}{5}\)
- Załączniki
-
- Bez tytułu.png (60.51 KiB) Przejrzano 2092 razy
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)
-
- Stały bywalec
- Posty: 427
- Rejestracja: 07 cze 2011, 16:32
- Podziękowania: 351 razy
- Płeć:
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć:
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć:
-
- Stały bywalec
- Posty: 427
- Rejestracja: 07 cze 2011, 16:32
- Podziękowania: 351 razy
- Płeć:
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć:
- kamil13151
- Fachowiec
- Posty: 1528
- Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 170 razy
- Otrzymane podziękowania: 502 razy
- Płeć:
-
- Stały bywalec
- Posty: 427
- Rejestracja: 07 cze 2011, 16:32
- Podziękowania: 351 razy
- Płeć:
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć:
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć:
-
- Stały bywalec
- Posty: 434
- Rejestracja: 21 lis 2011, 17:38
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 221 razy
- Płeć:
Re: wierzchołki trójkąta
Nie można skorzystać z tego, że jak punkt styczności okręgu z BC to Q i jak masz np. punkt A' to |A'C|=|QC| ?
edit. nie, jednak przepraszam
edit. nie, jednak przepraszam

Ostatnio zmieniony 24 lut 2012, 22:19 przez maqok, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stały bywalec
- Posty: 427
- Rejestracja: 07 cze 2011, 16:32
- Podziękowania: 351 razy
- Płeć:
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć:
Re: wierzchołki trójkąta
burza mózgów to coś rewelacyjnego 

Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)