optyka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dziulka0706
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 16 sty 2012, 13:25

optyka

Post autor: dziulka0706 »

witam wszystkich, potrzebuję pilnie rozwiązania do dwóch zadań (nie mam zielonego pojęcia już jak to rozwiązać). baaardzo proszę o pomoc jeśli jest ktoś w stanie mi to rozwiązać.

1. soczewkę dwuwypukłą ograniczoną powierzchniami o jednakowych promieniach krzywizny równych 12 cm umieszczono w takiej odległości od promienia, że powiększenia otrzymanego na ekranie obrazu jest równe p=2. oblicz odległość przedmiotu od ekranu jeżeli n soczewki wynosi 1,5 a powietrza 1.

2.soczewkę dwuwypukłą ograniczoną powierzchniami kulistymi o promieniach krzywizny 16cm i 8cm umieszczono w powietrzu. współczynnik załamania materiału soczewki wynosi 1,5 natomiast powietrza 1. oblicz ogniskową oraz zdolność skupiającą soczewki.

z góry baaardzo dziękuję! pozdro
Paula_N
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 11 sty 2024, 19:30
Płeć:

Re: optyka

Post autor: Paula_N »

soczewkę dwuwypukłą ograniczoną powierzchniami o jednakowych promieniach krzywizny równych 12 cm umieszczono w takiej odległości od promienia, że powiększenia otrzymanego na ekranie obrazu jest równe p=2. oblicz odległość przedmiotu od ekranu jeżeli n soczewki wynosi 1,5
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1643
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 426 razy

Re: optyka

Post autor: janusz55 »

Dane:

\( r_{1} = r_{2} = 12 \ \ cm, \)

\( p = 2,\)

\( n = 1,5.\)

Obliczyć:

\( d = x+y ? \)

z układu równań na powiększenie i z równania soczewki cienkiej:

\( \begin{cases} p = \frac{y}{x} \\ \frac{1}{x} + \frac{1}{y} = (n-1)\left( \frac{1}{r_{1}} + \frac{1}{r_{2}} \right) \end{cases} \)

obliczamy odległości \( x, y \) i je sumujemy.

Odpowiedź: \( 54 \ \ cm. \)
ODPOWIEDZ