Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
heparyna
- Dopiero zaczynam
- Posty: 10
- Rejestracja: 09 sty 2012, 20:24
- Podziękowania: 9 razy
- Płeć:
Post
autor: heparyna »
1.Podaj dziedzine i skróć wyrażenia
a)
\(\frac{x^{2}-2x+1}{x-1}\)
b)
\(\frac{25-x^{2}}{5+x\)
c)
\(\frac{x^{3}-4}{3x+6\)
Z góry dziękuje za pomoc w rozwiązaniu tego zadania
-
Galen
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9162 razy
Post
autor: Galen »
a)
\(\frac{(x-1)^2}{x-1}=x-1\\
D=R \setminus \left\{ 1\right\}\)
b)
\(\frac{(5+x)(5-x)}{5+x}=5-x\\
D=R \setminus \left\{-5 \right\}\)
c)
\(\frac{x^2-4}{3(x+2)}= \frac{(x-2)(x+2)}{3(x+2)}= \frac{x-2}{3}\\
D=R \setminus \left\{ -2\right\}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
heparyna
- Dopiero zaczynam
- Posty: 10
- Rejestracja: 09 sty 2012, 20:24
- Podziękowania: 9 razy
- Płeć:
Post
autor: heparyna »
Bardzo dziękuje za pomoc