funkcja kwadratowa, rozne zadania

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

funkcja kwadratowa, rozne zadania

Post autor: anetka10 »

Suma dwoch liczb rowna jest 6. Znajdz te liczby, jesli wiadomo, ze suma podwojonego kwadratu jednej z nich i kwadratu drugiej jest najmniejsza z mozliwych.

Znajdz tę wartosc parametru m, dla ktorej iloczyn pierwiastkow rownania x^2-2mx+m^2-4m+1=0 jest najmniejszy.

Dla jakich wartosci parametru m funkcja fx=(m-4)x^2-4x+m-3 ma dwa miejsca zerowe, z ktorych jedno jest mniejsze od 1, a drugie wieksze od 1?

Dla jakich wartosci parametru m rownanie x^2-(2m-1)x+m^2-4=0 ma dwa rozne pierwiastki rzeczywiste mniejsze od 4?

Dla jakich wartosci parametru m rownanie mx^2+2x+m-2=0 ma dwa pierwiastki mniejsze od 1?

Wytznacz te wartosci parametru k, dla ktorych rownanie (k+1)x^2-2x+k-1=0 ma dwa rozne rozwiazania nalezace do przedzialu (0;2)

Uklady rownan:
a) xy=15
x+y+x^2+y^2=42

b) x+xy+y=13
2(x+y)^2+x^2y+xy^2+30=0
rozwiaz przy pomocy pomocniczych t=x+y i s=xy

Znajdz takie wartosci parametru m, aby polowa jednego pierwiastka rownania (m-2)x^2-(m-4)x+m=3 byla rowna odwrotnosci drugiego pierwiastka.

dziekuje za pomoc
Ostatnio zmieniony 01 sie 2008, 12:35 przez anetka10, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1868
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

anetka10 pisze:Suma dwoch liczb rowna jest 6. Znajdz te liczby, jesli wiadomo, ze suma podwojonego kwadratu jednej z nich i kwadratu drugiej jest najmniejsza z mozliwych.
http://www.zadania.info/225550
Znajdz tę wartosc parametru m, dla ktorej iloczyn pierwiastkow rownania x^2-2mx+m^2-4m+1=0 jest najmniejszy.
http://www.zadania.info/7617508
Dla jakich wartosci parametru m funkcja fx=(m-4)x^2-4x+m-3 ma dwa miejsca zerowe, z ktorych jedno jest mniejsze od 1, a drugie wieksze od 1?
http://www.zadania.info/347075
Dla jakich wartosci parametru m rownanie x^2-(2m-1)x+m^2-4=0 ma dwa rozne pierwiastki rzeczywiste mniejsze od 4?
http://www.zadania.info/8957460
Dla jakich wartosci parametru m rownanie mx^2+2x+m-2=0 ma dwa pierwiastki mniejsze od 1?
http://www.zadania.info/8685550
Wytznacz te wartosci parametru k, dla ktorych rownanie (k+1)x^2-2x+k-1=0 ma dwa rozne rozwiazania nalezace do przedzialu (0;2)
http://www.zadania.info/365081
Uklady rownan:
a) xy=15
x+y+x^2+y^2=42
http://www.zadania.info/8256230
b) x+xy+y=13
2(x+y)^2+x^2y+xy^2+30=0
rozwiaz przy pomocy pomocniczych t=x+y i s=xy
http://www.zadania.info/2398378
Znajdz takie wartosci parametru m, aby polowa jednego pierwiastka rownania (m-2)x^2-(m-4)x+m=3 byla rowna odwrotnosci drugiego pierwiastka.
http://www.zadania.info/7420367
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

Post autor: anetka10 »

bardzo dziekuje
ODPOWIEDZ