Suma stu kolejnych liczb naturalnych, które przy dzieleniu przez 5 dają resztę 2 wynosi 30950.Wyznacz najmniejszą i największą z tych liczb.
po raz kolejny zgłaszam się o pomoc ale to zadanie to ja naprawdę nie wiem jak roziwązać. No niby te liczby można zapisać w postaci 5k+2 no ale co dalej? Proszę o pomoc i z góry dziękuję
Podzielnośc
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
liczby te tworzą ciąg arytmetyczny o pierwszym wyrazie:
a_1=5k+2
i różnicy:
r=5
k=?
ogólny wzór tego ciągu będzie wyglądał:
a_n=5(n+k) +2
bierzemy sumę 100 pocz wyrazów ciągu arytmatycznego:
S_n=(a_1 + a_100 )*100 / 2
czyli:
30950=(5k+2 + 500 + 5k +2)*100/2
619=10k +504
10k = 115
k=11,5 <=musiał się po drodze wkraść błąd bo z założenia k nal do liczb naturalnych
zatem
a_1 = 59,5
czyli jakaś niekonsekwencja
jak czegoś nie rozumiesz to pisz )
a_1=5k+2
i różnicy:
r=5
k=?
ogólny wzór tego ciągu będzie wyglądał:
a_n=5(n+k) +2
bierzemy sumę 100 pocz wyrazów ciągu arytmatycznego:
S_n=(a_1 + a_100 )*100 / 2
czyli:
30950=(5k+2 + 500 + 5k +2)*100/2
619=10k +504
10k = 115
k=11,5 <=musiał się po drodze wkraść błąd bo z założenia k nal do liczb naturalnych
zatem
a_1 = 59,5
czyli jakaś niekonsekwencja
jak czegoś nie rozumiesz to pisz )
Ostatnio zmieniony 19 lip 2008, 21:11 przez slovic, łącznie zmieniany 1 raz.
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1869
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Błąd jest we wzorze na a_n, ma być a_n=5(n+k-1)+2. Poza tym wszystko OK.
http://www.zadania.info/2087986
http://www.zadania.info/2087986