równanie logarytmiczne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
majcher77
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 28 mar 2009, 16:47
Podziękowania: 1 raz

równanie logarytmiczne

Post autor: majcher77 »

W prostokątnym układzie współrzędnych zaznacz zbiór punktów płaszczyzny,których współrzędne (x;y) spełniają warunek \(log_{2}\frac {xy} {2}=log_{2}x log_{2}y\)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6588
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\(log_{2}\frac {xy} {2}=log_{2}x log_{2}y\\
log_{2}{\frac{1}{2}}+log_{2}x+log_{2}y-log_{2}x log_{2}y=0\\
log_{2}x-log_{2}x log_{2}y+log_{2}y-1=0\\
log_{2}x(1-log_{2}y)-(1-log_{2}y)=0\\
(1-log_{2}y)(log_{2}x-1)=0\\
1-log_{2}y=0 \ lub \ log_{2}x-1=0\\
log_{2}y=1 \ lub \ log_{2}x=1\\
y=2 \ lub \ x=2\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6588
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

oczywiście x>0, y>0
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

dziedzina: x > 0, y > 0

\(log_{2}\frac {xy} {2}=log_{2}x log_{2}y\\
log_2 xy - log_2 2 = log_2 x log_2 y\\
log_2 x + log_2y - 1 = log_2 x log_2 y\\
log_2y - 1 = log_2 x log_2 y - log_2 x\\
0 = log_2 x (log_2 y - 1) - (log_2y - 1)\\
0 = (log_2 x -1)(log_2 y - 1)\\
x = 2 \ \ \text{lub} \ \ y = 2\)


Obrazek
ODPOWIEDZ