Monotoniczność
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- bunio244
- Stały bywalec
- Posty: 453
- Rejestracja: 26 gru 2010, 17:50
- Podziękowania: 100 razy
- Otrzymane podziękowania: 79 razy
- Płeć:
Monotoniczność
Wyznacz przedziały monotoniczności funkcji:
\(y=x^3(1-x)\)
\(y=x^3(1-x)\)
Jeśli wiara czyni cuda, musisz wierzyć, że się uda. A są tylko dwa uda: albo się uda, albo się nie uda. Choć są też dwa inne, o wiele ciekawsze.
© by bunio244
© by bunio244
\(f(x)=x^3(1-x)=-x^4+x^3\\D=R\\f'(x)=-4x^3+3x^2\\f'(x)=0\ \Leftrightarrow \ -x^2(4x-3)=0\ \Leftrightarrow \ x=0\ \vee\ x=\frac{3}{4}\\f'(x)>0\ \Leftrightarrow \ x\in(-\infty;\ 0)\ \cup\ (0;\ \frac{3}{4})\\f'(x)<0\ \Leftrightarrow \ x\in(\frac{3}{4};\ \infty)\)
Funkcja jest rosnąca dla \(x\in (-\infty;\ \frac{3}{4}>\)
Funkcja jest malejąca dla \(x\in<\frac{3}{4};\ \infty)\)
Dla \(x=\frac{3}{4}\) funkcja ma maksimum lokalne wynoszące \(f(\frac{3}{4})=\frac{27}{64}\cdot\frac{1}{4}=\frac{27}{256}\) (jest to jednocześnie największa wartość tej funkcji).
Dla x=0 jest punkt przegięcia.
Funkcja jest rosnąca dla \(x\in (-\infty;\ \frac{3}{4}>\)
Funkcja jest malejąca dla \(x\in<\frac{3}{4};\ \infty)\)
Dla \(x=\frac{3}{4}\) funkcja ma maksimum lokalne wynoszące \(f(\frac{3}{4})=\frac{27}{64}\cdot\frac{1}{4}=\frac{27}{256}\) (jest to jednocześnie największa wartość tej funkcji).
Dla x=0 jest punkt przegięcia.
-
- Rozkręcam się
- Posty: 68
- Rejestracja: 01 mar 2009, 21:24
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 8 razy
Funkcja jest rosnąca na danym przedziale wtedy, kiedy jej pochodna we wszystkich punktach z danego przedziału jest dodatnia, a malejąca wtedy, kiedy pochodna jest ujemna.
\(y=-x^4 + x^3 \\
y'=-4x^3 + 3x^2 \\
y'=-x^2(x-\frac{3}{4}) \\\)
Pochodna funkcji przyjmuje wartości dodatnie dla x<3/4 i ujemne dla x>3/4.
Przedziały monotoniczności:
\(x\in (-\infty,\frac{3}{4}) - f.rosnaca \\
x\in (\frac{3}{4},\infty) - f.malejaca\)
\(y=-x^4 + x^3 \\
y'=-4x^3 + 3x^2 \\
y'=-x^2(x-\frac{3}{4}) \\\)
Pochodna funkcji przyjmuje wartości dodatnie dla x<3/4 i ujemne dla x>3/4.
Przedziały monotoniczności:
\(x\in (-\infty,\frac{3}{4}) - f.rosnaca \\
x\in (\frac{3}{4},\infty) - f.malejaca\)
-
- Fachowiec
- Posty: 1070
- Rejestracja: 07 maja 2010, 12:48
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 357 razy
Re:
O ile funkcja jest na danym przedziale różniczkowalna. Jeśli np. uznamy, że \(f(x)= \sqrt{x}\) jest rosnąca na \([0,+ \infty )\), to nie jest to równoznaczne z tym, że jej pochodna \(f'(x)= \frac{1}{2 \sqrt{x} }\) jest na tym przedziale dodatnia, bo w \(x_0=0\) pochodna nie istnieje.acht pisze:Funkcja jest rosnąca na danym przedziale wtedy, kiedy jej pochodna we wszystkich punktach z danego przedziału jest dodatnia, a malejąca wtedy, kiedy pochodna jest ujemna.
Korki z matmy, rozwiązywanie zadań
info na priv
info na priv
- bunio244
- Stały bywalec
- Posty: 453
- Rejestracja: 26 gru 2010, 17:50
- Podziękowania: 100 razy
- Otrzymane podziękowania: 79 razy
- Płeć:
irena, tam chyba przedziały otwarte obustronnie...a poza tym jedno pytanie mam...wiem, że to dobra odpowiedź, ale dlaczego funkcja jest rosnąca w całym przedziale \((- \infty ; \frac{3}{4} )\), skoro jej pochodna jest większa od zera w tym przedziale, ale bez punktu (0)?
Jeśli wiara czyni cuda, musisz wierzyć, że się uda. A są tylko dwa uda: albo się uda, albo się nie uda. Choć są też dwa inne, o wiele ciekawsze.
© by bunio244
© by bunio244
Funkcja jest rosnąca w całym przedziale \((-\infty;\ \frac{3}{4}>\). W punkcie (0, 0) jest punkt przegięcia, kiedy wykres zmienia wypukłość (z wklęsłego na wypukły).
A o tym, czy przedział ma być otwarty prawostronnie również, dyskutowaliśmy już na forum. Przyjmuje sie teraz, że funkcja jest rosnąca w przedziale \((-\infty;\ \frac{3}{4}>\), a nie tylko \((-\infty;\ \frac{3}{4})\), chociaż dawno temu pisało się o przedziałach otwartych, o ile dobrze pamiętam.
A o tym, czy przedział ma być otwarty prawostronnie również, dyskutowaliśmy już na forum. Przyjmuje sie teraz, że funkcja jest rosnąca w przedziale \((-\infty;\ \frac{3}{4}>\), a nie tylko \((-\infty;\ \frac{3}{4})\), chociaż dawno temu pisało się o przedziałach otwartych, o ile dobrze pamiętam.
-
- Fachowiec
- Posty: 1070
- Rejestracja: 07 maja 2010, 12:48
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 357 razy
Chodzi o to, że pochodna po przejściu przez punkt (0,0) nie zmieniła znaku. Skoro nie zmieniła w nim znaku, tzn., że nie ma w nim ekstremum i nie zmienia się charakter monotoniczności.
Owszem, ten punkt nie robi różnicy. Jeżeli funkcja rośnie w otoczeniu tego punkt (w jego otoczeniu pochodna jest dodatnia) i jest ciągła w całym otoczeniu, łącznie z tym punktem, to w tym punkcie nie ma się jak zepsuć i monotoniczność jest zachowana.
Owszem, ten punkt nie robi różnicy. Jeżeli funkcja rośnie w otoczeniu tego punkt (w jego otoczeniu pochodna jest dodatnia) i jest ciągła w całym otoczeniu, łącznie z tym punktem, to w tym punkcie nie ma się jak zepsuć i monotoniczność jest zachowana.
Korki z matmy, rozwiązywanie zadań
info na priv
info na priv